Aprilie 2020

Pandemia COVID-19 a pus stăpânire nu doar pe viața socială a celor din jurul nostru, ci s-a extins rapid și în zona economică. Toți analiștii privesc neputincioși cum cifrele scad, iar business-urile care activează în zone precum cea de producție se gândesc la soluții rapide și sustenabile pentru a trece cu bine această perioadă.

În condițiile în care cei care au un job „de birou” au fost limitați la a lucra de acasă, toți folosesc acum tehnologii prin care colaborarea cu ceilalți colegii să funcționeze în continuare. Pe de o parte, astfel de soluții ajută la continuarea activității de zi cu zi, indiferent de locul în care angajații se află, dar de cealaltă parte infrastructurile informatice ale companiilor, indiferent de mărimea acestora, sunt în pericol.

Companiile în care în trecut angajații aveau posibilitatea să lucreze de la distanță sunt într-o situație ușor mai benefică: oamenii sunt obișnuiți cu acest nou stil de lucru și reușesc să livreze indiferent de locație. Business-urile unde a lucra de acasă nu a fost testat sau implementat până acum încearcă în prezent să găsească un ritm care să le permită continuarea activității cu un minim de disconfort.

Cu toate acestea însă, un lucru este sigur: puține sunt corporațiile internaționale pregătire cu o infrastructură destul de puternică pentru a face față atunci când zeci sau sute de mii de angajați folosesc VPN-urile și sistemele de lucru de la distanță în același timp.

Este o perioadă care ne pune pe toți la încercare, indiferent de industria în care ne desfășurăm activitatea. Deși ne uităm în istorie la situația din timpul altor pandemii pentru a încerca soluțiile luate atunci (precum Gripa H1N1 gripa porcină din 2009, HIV din 1981, Gripa spaniolă din 1918, Variola din 1870), situația de acum este una fără precedent, așadar ne așteptăm cu toții și la soluții și cauze fără un precedent.