Aprilie 2021

A trecut mai bine de un an din momentul în care cu toții ne îndreptam spre a lucra de acasă, lăsând în urmă nu doar biroul tradițional, ci și programul de lucru așa cum îl știam. În cele peste 12 luni de când pandemia a lovit Europa și apoi zona de vest a globului am învățat cu toții că flexibilitatea și curiozitatea, care ne-ar putea ajuta să finalizăm mai rapid și mai eficient proiectele profesionale, sunt lucruri fără de care nu ne putem desfășura munca într-un mod productiv.

Realitatea noastră s-a schimbat atât de mult încât marile companii au început să realizeze faptul că nivelul de stres, acumulat cu sarcinile zilnice și constantul sentiment de nesiguranță dat de pandemie au efecte grave asupra sănătății fizice, dar și asupra celei psihologice. Echilibrul psihologic este influențat de foarte mulți factori: de la scopul individual și cel al echipei, la ideea de aparținere sau cea de control care ne oferă sentimentul de stabilitate de care avem nevoie câteodată. Depindem de toate acestea pentru a performa și pentru a fi eficienți zi de zi, iar asta presupune un management constant și corect al nivelului individual de wellbeing, management ce s-a schimbat radical în noua realitate.

Dacă acum ceva timp povesteam despre trendul trainingurilor prin care angajații devin mai deschiși către soluțiile digitale, în prezent din ce în ce mai multe companii își îndreaptă atenția către cursuri și seminarii dedicate sănătății psihologice a angajaților, dar mai ales spre a promova destigmatizarea conversațiilor sincere pe tema sănătății psihologice. Beneficiile sunt nenumărate, atât la nivel individual, cât și la nivelul companiei: nivelul de concentrare, de stres, abilitatea de a vedea dincolo de viitorul imediat sunt doar câteva exemple, însă de departe cel mai important rămâne sentimentul de aparținere unei echipe.