Medicamente Zentiva.

APRIM: Ministrul Sănătăţii trebuie să continue reformele începute în 2015

27.11.2015

Producătorii de medicamente atrag atenţia asupra necesității continuării reformelor din domeniul sănătății discutate pe parcursul anului 2015 cu reprezentanții autorităților din domeniu, doar în acest fel fiind posibilă implementarea unor soluții constructive care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate și ale pacienților români. Doar așa e, în condițiile schimbărilor de la nivelul conducerii Ministerului Sănătății.

„Îl felicităm pe domnul Conf. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu pentru numirea sa în funcția de Ministru al Sănătății și îi dorim succes în îndeplinirea noilor sale responsabilități. Îl asigurăm de toată susținerea companiilor membre ARPIM, dat fiind faptul că avem un obiectiv comun: viața pacienților români. Ne exprimăm disponibilitatea continuării dialogului cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a găsi soluții acceptabile și echitabile pentru toate părțile implicate astfel încât accesul pacienților români la cele mai noi și eficiente tratamente să fie posibil’, a declarat Călin Gălășeanu, Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Acesta subliniază câteva dintre problemele cu care se confruntă în acest moment și care, în funcție de cum vor fi abordate, pot avea un impact semnificativ nu doar asupra mediului de afaceri în care companiile își desfășoară activitatea, ci și la nivelul întregului sistem de sănătate românesc.

Membrii ARPIM atrag atenția asupra necesității schimbării actualei metodologii a preturilor cu un nou mecanism de calcul. Propunerea ARPIM în acest sens vizează media țărilor cu cele mai mici cinci preturi din coșul de referință precum și calcularea pretului în lei prin utilizarea unui curs de schimb mediu realizat.

Un alt aspect se referă la Art. 81 din Ordinul MS nr. 703/ 2015 prin care ar urma ca prețul medicamentelor inovatoare să fie stabilit în funcție de prețul de referință al medicamentelor generice echivalente.

„În contextul în care în România se aplică deja regula prețului minim european al medicamentelor de uz uman, stabilirea unui nou nivel minim care devine preț de referință pentru alte state membre, expune pacienții români la riscuri foarte mari. Disponibilitatea terapiilor inovatoare pe piața locală poate fi afectată și poate duce chiar la dispariția anumitor medicamente prin încurajarea comerțului paralel”, a explicat Călin Gălășeanu.

În acelaşi timp, ARPIM consideră necesară instituirea unui cadru legislativ, previzibil și echitabil, care să garanteze continuitatea actualizării listei de medicamente compensate, respectiv accesul la inovație al pacienților români.

„Medicamentele noi salvează vieți: pot prelungi viața unor pacienți, pot îmbunătăți calitatea vieții acestora și pot contribui la creșterea speranței de viață. Anul trecut au fost introduse aproximativ 40 de terapii de ultimă generație pe lista de medicamente compensate, dar de unele dintre acestea pacienții nu beneficiază nici în prezent, întrucât nu au fost definitivate protocoalele terapeutice. Peste 100 de medicamente se află încă în așteptare de la cea mai recentă actualizare din luna octombrie a acestui an când au fost introduse 13 noi terapii”, a mai spus Călin Gălășeanu.