Stiri: Social

Aproape jumătate dintre românii din Marea Britanie vor să părăsească ţara după Brexit

21.11.2016

Aproape jumătate dintre românii care locuiesc în Marea Britanie vor să părăsească această ţară după Brexit, conform unui studiu realizat de site-ul angliamea.ro, dedicat comunitǎții româneşti din Marea Britanie.

La întrebarea „În condiţiile actuale (Brexit, deprecierea lirei, etc) ce planuri aveţi?” 21% au răspuns „Intenţionez să plec în altă ţară din Europa”, 3% intenţionează să plece „pe un alt continent”, 22% intenţionează să se întoarcă în România, 10% sunt indeciși, iar restul de 36% intenţionează să rămână în Marea Britanie.

Situaţia actuală socială și economică din Regat i-a descurajat pe foarte mulţi români. După Referendumul din vară a existat un val de acte cu caracter xenofob împotriva imigranţilor europeni. Mai multe magazine românești au fost ţinta unor atacuri, numeroase persoane de origine est-europeană s-au plâns de acte de violenţă fizică și verbală pe stradă, ameninţări, jigniri și alte fapte de intimidare.

În plus, guvernul britanic pune presiune prin diferite mijloace pe companiile care angajează cetăţeni străini în detrimentul britanicilor. Deși pentru majoritatea muncilor prestate de români, nu există suficient de multă mână de lucru (construcţii, asistenţă medicală, ajutor domestic, agricultură), mulţi români nu se mai simt bine-veniţi în Marea Britanie. În plus, Lira Sterlină a înregistrat o constantă scădere în raport cu Dolarul și Euro, deși preţurile în UK au rămas mari în special la chirii și transport.

Conform Biroului Naţional de Statistică, citat de BBC, numărul românilor și bulgarilor a scăzut în ultimele luni. În perioada iulie-septembrie au fost înregistraţi 258.000 de români și bulgari care lucrau în Marea Britanie, faţă de aproximativ 266.000 înregistraţi în lunile anterioare, confirmând tendinţa de scădere în rândul comunităţii românești. În schimb, a crescut numărul muncitorilor din alte ţări central și est-europene (Polonia, Lituania, Estonia, Ungaria, Slovacia) cu aproximativ 46.000 ajungând la un total de peste 1 milion de imigranţi din aceste ţări.

Și numărul total al muncitorilor din Uniunea Europeană a crescut cu peste 200.000 de persoane faţă de aceași perioadă a anului trecut, în prezent existând peste 2 milioane de cetăţeni UE în Marea Britanie. Aceste date confirmă faptul că referendumul din vară nu a avut încă un efect vizibil de scădere a imigranţilor europeni, dimpotrivă. Singurii imigranţi europeni al căror număr a scăzut în ultimele luni fiind românii și bulgarii.