Aproximativ 866 de milioane de euro vor fi rambursați României de Comisia Europeană

13.07.2017

În cursul zilei de astăzi au fost acreditate, de către Autoritatea de Audit (AA), trei Autorități de Management care gestionează trei Programe Operaționale. Astfel au fost create condițiile rambursării a aproximativ 866 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

Autoritatea de Audit a finalizat cu succes misiunile de audit pentru următoarele Autoritățile de Management care gestionează: Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 (POCA), Programul Operațional pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (POIMM) și Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT). Prin această acreditare instituțională au fost create condițiile pentru rambursarea de la Comisia Europeană a aproximativ 866 milioane euro, cât însumează alocările UE aferente celor trei Programe pe întreaga durată a actualei perioade de programare.

„Desemnarea sistemului de management și control a fost principala noastră preocupare în ceea ce privește fondurile europene. Această acțiune a fost absolut necesară pentru ca fluxul financiar aferent rambursărilor să înceapă să funcționeze, să fie redusă presiunea de pe bugetul de stat și să intre banii europeni în țară”, a declarat ministrul delegat pentru Fondurile Europene, doamna Rovana Plumb.

Valoarea totală a declarațiilor de cheltuieli aferente celor trei Programe Operaționale acreditate, care vor fi trimise imediat la Comisie, este de 121 milioane euro.

În luna ianuarie, România avea desemnate autoritățile implicate în sistemul de management și control pentru trei programe finanțate în perioada de programare 2014-2020, respectiv:

  • Programul IPA de cooperare transfrontalieră România – Republica Serbia 2014 – 2020;
  • Programul de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România – Bulgaria;
  • Programul operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Până la sfârșitul acestei luni se estimează că vor fi acreditate și ultimele patru autorități de management aflate în curs de acreditare, respectiv pentru Programului Operațional Infrastructura Mare, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Competitivitate.

 

 

Citiți și despre: