Care sunt aptitudinile tehnice și IT pe care companiile le caută la angajați în 2020?

01.04.2020

Aproximativ 78% dintre companii consideră că upskilling-ul forței de muncă poate fi un răspuns la multe provocări din era tehnologiei. Codecool, școala de educație în IT, a realizat în anul 2019 un studiu referitor la starea domeniului IT din România. Printre temele dezbătute s-a numărat și necesitatea dezvoltării de noi abilități (upskilling). Conform studiului realizat, circa 78% dintre companii consideră că upskilling-ul forței de muncă poate fi un răspuns la multe provocări din era tehnologiei. În plus, din cele 57 de companii intervievate, majoritatea consideră că este important să ofere training-urile necesare pentru ca angajații să dobândească aptitudini în acest sens. Astfel, tehnologia capătă din ce în ce mai mare importanță, atât în viața personală, cât mai ales în cea profesională.

„Trăim în era digitalizării și acest lucru se vede și la nivel profesional: din ce în ce mai multe domenii, care nu țin neapărat de IT, au nevoie de angajați instruiți în IT, care să știe anumite limbaje de programare sau care să aibă anumite aptitudini tehnice. Dacă vrei să evoluezi în acest context, în calitate de candidat pe piața de angajare, este indicat să te gândești la upskilling”, ne-a declarat Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Pentru a evolua pe piața de angajare, candidații sunt nevoiți să își îmbunătățească aptitudinile în permanență, prin up-skilling

Domenii precum analiza datelor, arhitectura, business intelligence, analiza de date sau jurnalismul pun un accent crescut pe abilitățile tehnice și de programare. Cele mai cerute aptitudini tehnice sunt necesare în domenii precum analiza datelor, marketing, business intelligence, research în medicină sau chimie, arhitectură, jurnalism, blogging/ game testing/ design grafic.

Analiza datelor

Analiza datelor este importantă, indiferent de domeniul de activitate, întrucât oferă informații importante despre clienți, produse, procese, piața sau finanțele companiei. Astfel, se impune angajarea unor analiști de date profesioniști, care au rolul atât de a aduna aceste date și de a le organiza, dar și de a înțelege cum funcționează această bază de date.

„Pentru a activa în acest domeniu, este necesar să știi să lucrezi cu sisteme și software-uri ca Excel sau Spreadsheet la nivel foarte avansat, pentru management și manipulare de date cât mai eficiente; să știi limbaje de programare precum SQL, Oracle® Database sau Python; să ai abilități de transpunere vizuală a datelor – să știi să prezinți datele în forma potrivită (grafice, tabele etc.). Pentru ca managerii să poată înțelege cât mai bine insight-urile tale și să ia decizii cât mai bine informate”, afirmă Claudia Tamași.

Marketing

Această industrie este una deosebit de dinamică, în condițiile în care consumatorii au acces la o cantitate din ce în ce mai mare de informații și devin din ce în ce mai educați, ceea ce obligă companiile să inoveze în ceea ce privește practicile de marketing pe care le aplică, prin adoptarea unor noi tehnologii și spre orientarea crescută către marketingul digital.

Atunci când vorbim despre calitățile unui bun marketer în 2020, trebuie să avem în vedere aspecte precum analiza datelor, programarea de bază în HTML sau CSS, dar și cunoștințe de SEO

Analiza datelor este importantă pentru a înțelege modul în care un consumator se comportă, dar și pentru a evalua succesul campaniilor desfășurate. Cunoștințele de programare de bază în HTML sau CSS sunt importante deoarece în acest fel se elimină necesitatea implicării unei agenții externe, atunci când vorbim despre eventuale modificări în partea de front-end (layout) a unui website.

Business Intelligence

Analiza de afaceri sau business intelligence se referă la acele aptitudini necesare pentru a colecta, analiza și prezenta informațiile de business, folosind tehnologii și practici inovatoare, care să creeze premisele ideale pentru luarea unor decizii de business cât mai bune.

„Un analist BI valoros în 2020 știe implicit, analiză de date, este locul de unde pleacă jobul său; să utilizeze software-uri de statistică pentru interpretarea datelor – PSS, SAS, Sage, Mathematica și chiar Excel; programare în SQL – tot pentru o mai bună gestionare și interpretare a datelor, într-un mod interactiv, care să poată fi prezentat către stakeholderi într-un mod ușor de urmărit; limbaje de programare statistice, precum R – pentru analiză statistică sau Python – pentru programare generală”, continuă reprezentantul Codecool.

Cercetare în medicină sau chimie (research)

Când ne referim la domeniul de cercetare, abilitățile de programare sunt importante deoarece permit o analiză corectă a rezultatelor experimentelor, dar și simulări ale situațiilor din lumea reală.

În domeniul medical sau în chimie, specialiștii recomandă deținerea unor abilități precum management și analiză de date, cunoașterea unor software-uri de statistică precum SAS și R, dar și a unor limbaje de programare precum Python sau C++.

Arhitectură

Poate mai mult decât în alte domenii, în arhitectură este necesar ca specialistul să gândească în structuri și să aibă o abilitate dezvoltată de a rezolva probleme. Astfel, un bun specialist trebuie să fie capabil să livreze un produs care să îndeplinească atât cerințele funcționale, cât și estetice. Acest lucru este valabil și atunci când se crează un program/un site sau o aplicație.

Cele mai importante aptitudini tehnice și de programare necesare unui arhitect sunt oferite de cunoașterea tool-urilor CAD – computer aided design, cunoștințe de randare arhitecturală 3D, editor grafici ca Photoshop, InDesign sau Illustrator, viziune tehnică, cunoașterea noțiunilor de bază în programare, dar și cunoașterea limbajului Python.

Jurnalism

Și în ceea ce privește acest domeniu de activitate, specialiștii sunt nevoiți să dobândească aptitudini de programare și tehnice, datorită faptului ca industria jurnalismului s-a dezvoltat puternic, mai ales în segmentul digital.

Cunoașterea platformelor de CMS, analiza datelor prin Google Analytics și analiza SEO sunt esențiale pentru jurnaliști în 2020

Astfel, în 2020 este necesar ca jurnaliștii să știe să publice conținut prin platformele CMS ( Content Management System) precum WordPress, să știe să analizeze datele folosind Google Analytics, să poată face o analiză SEO, să cunoască limbajul de programare HTML, CSS sau Javascript, dar să știe și să utilizeze Google Sheets pentru a realiza o cercetare amănunțită și o documentare corespunzătoare.

Blogging, game testing sau design grafic

Un blogger de succes va încorpora atât calități de creare de conținut, cât și anumite skilluri tehnice precum limbajul de programare CSS sau HTML, necesar pentru a crea layout-uri diferite și pentru a customiza temele; în plus, ar fi bine ca bloggerii să dețină cunoștințe de PHP, pentru a putea exploata la maxim folosirea platformelor de CMS precum WordPress.

Game testerii trebuie să manifeste o atenție deosebită la detalii, o comunicare eficientă, dar și perseverență. În plus, un game tester ideal pentru 2020 trebuie să cunoască și principii de design de joc, design grafic, programare de bază Java, Javascript, C sau C++.

„În 2020, un bun Graphic designer va știi cum să folosească la nivel avansat programele de editare Photoshop și Illustrator și alte tool-uri de wireframing și realizare de mock-up-uri; să-și programeze propriul design”, detaliază Claudia Tamași.

În ultima vreme, companiile caută one-man/one-woman show – adică designer + programator la pachet

Pe măsură ce tehnologiile au avansat, s-au modificat și cerințele angajatorilor în ceea ce privește aptitudinile tehnice și de IT ale eventualilor candidați. Astfel, pentru a fi un candidat vânat de către companii, este necesar în primul rând să manifești un nivel crescut de adaptabilitate, dar și un apetit crescut către învățare continuă, re-skilling si up-skilling. Doar în acest fel te vei face remarcat, vei putea să accesezi jobul dorit și vei fi remunerat corespunzător nivelului de pregătire. Succes!

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/topul-celor-mai-cautate-meserii-in-2020/