Stiri: Sanatate

ARBACS: 50.000 de pacienți se tratează anual prin transplant cu celule stem

14.07.2014

Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) afirmă că celule stem reuşesc să îşi îndeplinească rolul, până în prezent fiind efectuate peste 1 milion de transplanturi. Declaraţia vine în contextul în care săptămâna trecută, în cadrul Școlii Internaționale de Vară de Neurologie, directorul Institutului Victor Babeş a afirmat că celule stem nu au vindecat până acum nicio persoană.

“Aceste afirmații trebuie puse în contextul lor adevărat, respectiv că celulele stem își îndeplinesc rolul eventual ghidate fiind de către telocite, nicidecum că nu rezolvă boli. Declaraţiile sunt în contradicție cu realități și reușite greu de contestat ale celulelor stem”, au declarat reprezentanţii ARBACS, într-un comunicat de presă.

Astfel, printre reuşite, aceştia enumeră cele 1 milion de transplanturi cu celule stem efectuate până la acest moment (cifră “sarbatorită” anul trecut), precum şi cele peste 7 miliarde de dolari investiţi până acum în acest domeniu, dintre care 3,6 miliarde dolari investiți în cercetare și 3,7 miliarde dolari, în terapie.

“Sumele extrem de mari, investite constant la nivel mondial în domeniul celulelor stem, demonstrează perspectivele serioase pe care celulele stem le aduc în medicina modernă. Peste 50.000 de pacienți se tratează anual prin transplant cu celule stem”, au explicat reprezentanţii ARBACS.

De asemenea, conform acestora, peste 70 de tipuri de afecțiuni maligne și benigne sunt supuse terapiei prin transplant de celule stem.

În plus, ARBACS a dat exemplu profesorului dr. Dan T. Simionescu, o personaltate științifică majoră, implicată în medicină regenerativă și cercetarea pentru tratamentele bolilor degenerative și cardiovasculare, ortopedice și ale sistemului nervos, care folosind propriile studii și invenții, a reușit să folosească în cercetarea să preclinică celulele stem pentru patologiile valvelor cardiace, bolile vasculare, degenerarea discurilor intervertebrale și atacurilor cerebrale, având rezultate spectaculoase.