Stiri: Sanatate

ARBACS are un nou președinte

17.04.2014

Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) are un nou președinte, doctorul Dorin Pîrciog preluând această funcţie din luna aprilie. Acesta este directorul general al Biogenis, una dintre cele trei bănci membre fondatoare al Asociaţiei.

În perioada octombrie 2013 – martie 2014, conducerea ARBACS a fost asigurată de Bogdan Ivănescu, director general Stem SURE. Cei trei membri ai Asociaţiei preiau conducerea prin rotație, la fiecare şase luni.

Planul pe următoarele șase luni ale noului președinte vizează o mai bună informare a viitorilor părinți, dar și atragerea de noi membri în ARBACS.

 „Trebuie atrasă atenția asupra implicațiilor deciziei pe care o face publicul atunci când alege recoltarea de celule stem la naștere, precum și compania căreia îi încredințează materialul biologic. Totodată, doresc și atragerea de noi membri în Asociație, care să împărtășească principiile noastre, să respecte și să adere la Codul de Etică Profesională, pe care ARBACS l-a adoptat și lansat anul trecut. Un al treilea obiectiv pe care îl am în vedere, în calitate de președinte al Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem, îl reprezintă poziționarea mai tranșantă a ARBACS vizavi de anumite derapaje ale unora dintre actorii prezenți în piață locală de celule stem”, a declarat Dorin Pîrciog. 

Acesta a mai explicat că în prezent, piața locală de celule stem este în curs de maturizare, iar clienții au început să fie din ce în ce mai informați privind acest domeniu.

 „Anul acesta deja au avut loc două evenimente importante. La începutul lunii aprilie, a fost înființată Societatea Internațională de Medicină și Chirurgie Regenerativă, al cărei scop este cooperarea interdisciplinară în vederea susținerii și dezvoltării unor direcții de cercetare, la nivel intern și internațional. Totodată, o bancă membră ARBACS a lansat, luna trecută, primul studiu clinic din România, care vizează tratarea paraliziei cerebrale la copii. Aceștia sunt niște pași importanți pentru piață noastră și reprezintă stimuli esențiali demarării anumitor proiecte de cercetare sau parteneriate pe subiecte fierbinți din domeniul celulelor stem. Nu este exclus să apara pacienți cărora să li se aplice cu succes terapii cu celule stem. Așadar, 2014 este un an care promite multe pentru piața noastră”, a precizat noul președinte ARBACS.