Arctic construieşte o nouă fabrică în România

15.07.2018

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunţat că a acordat un împrumut de 68 de milioane de euro producătorului de electrocasnice Arctic pentru finanțarea construcției unei fabrici de mare capacitate axată pe producția de mașini de spălat, cu ajutorul unor tehnologii avansate de fabricație și a eficienței date de automatizare.

Aceast credit este garantat de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investițiile străine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investiții și pentru a transforma România într-un centru de producție pentru întreaga Europă.

După încheierea procesului de construcție, în anul 2019, noua fabrică va produce anual 2,2 milioane de mașini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic, la ora actuală liderul pieței de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piață de peste 40%, să răspundă cererii tot mai mari de pe piața europeană.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Acest proiect extrem de inovator, susținut de Planul de investiții pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe și 900 de oportunități suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică și este caracterizată de o rată ridicată a șomajului și un grad redus de producție tehnologică. Din acest motiv, investiția are o mare valoare pentru regiune”.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Acest proiect întruchipează excelența românească în ceea ce privește inovarea și tehnologiile avansate. Planul de investiții pentru Europa oferă companiei Arctic stimulentele financiare necesare pentru a se extinde dincolo de piețele locale și pentru a crea locuri de muncă de calitate și durabile în România. Este un exemplu concret al unei modernizări industriale de succes, susținută de UE. Felicit BEI și Arctic pentru acest acord”.

Directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Șen, a declarat: „Suntem încântați să încheiem acest acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții, un partener care a susținut financiar Grupul Arçelik în construcția noii fabrici din România. Această investiție reprezintă un pas important în transformarea României într-un centru de excelență în producția de aparate electrocasnice. Accesul la instituțiile de finanțare ale Uniunii Europene se aliniază cu angajamentul nostru ferm față de Europa, atât ca piață de desfacere, cât și ca bază de operațiuni pentru procesul nostru de producție”.

 

Citiți și despre: