Lista medicamentelor compensate şi gratuite trebuie să se actualizeze pentru toți pacienții români, potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care solicită Ministerului Sănătății și Guvernului României să continue procesul de actualizare.
Actualizarea integrală este necesară pentru că, în continuare, bolnavii de cancer, cei cu afecțiuni cardiace, hepatită C și mulți alții nu vor avea încă acces la terapii noi.
Introducerea terapiilor noi este un semn bun pentru pacienții acestei țări, mai ales că studiile arată că speranța de viață a oamenilor este direct corelată cu accesul acestora la tratamente de ultimă generație.
În perioada 2000 – 2009, speranța de viață a crescut cu 1,74 ani. 73% din această creștere se datorează medicamentelor inovatoare. Este un indicator relevant pentru toți cei preocupați în mod real de sănătatea oamenilor acestei țări.
„Anul 2014 reprezintă un pas important pentru oamenii bolnavi ai acestei țări, deoarece după mai bine de 6 ani încep să aibă acces la medicamente de ultimă generație, pentru unele dintre cele mai importante terapii. Anul acesta, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată de 2 ori, cu 40 de medicamente noi. Este important însă ca aceste medicamente odată introduse pe listă, să ajungă fără întârziere la pacienți. De aceea, mesajul nostru pentru cei responsabili de accesul nostru la sănătate este acela de a continua procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite, cu celelalte 120 de medicamente care sunt depuse spre evaluare și care pot schimba viața pacientilor în bine”, a afirmat Călin Gălășeanu, președinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).