Stiri: Sanatate

ARPIM are o nouă conducere

03.12.2014

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) are un nou board, Călin Gălăşeanu fiind ales pentru un nou mandat ca preşedinte al Asociaţie. Noua conducere a fost aleasă în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei şi va funcţiona sub conducerea unui preşedinte, funcție deținută de Călin Gălăşeanu, Country Manager Bristol Myers Squibb.

Obiectivul noii conduceri este reprezentat de asigurarea accesului pacienţilor români la medicamente de ultimă generaţie în condiţiile unei finanţări corecte a sistemului sanitar. De asemenea, noul board îşi propune continuarea procesului de consolidare a relaţiei cu autorităţile şi cu ceilalţi parteneri din sistemul de sănătate.

,,Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate o reprezintă decalajul foarte mare, de aproximativ 1 miliard de RON, dintre nevoile de tratament ale pacienţilor români şi bugetul alocat sănătăţii. Mai mult, România alocă sub 4% din PIB-ul sănătăţii, în condiţiile în care media europeană este de 6,5%, iar pentru medicamente, bugetul alocat este de 164 euro/capita,  aproximativ de două ori mai puţin decât nivelul mediu european de 349 euro/capita. Sănătatea României are nevoie de o finanţare corectă şi conform cu realitatea pacienţilor. Sperăm ca anul 2015 să aducă o alocare de cel puţin 5% din PIB pentru că doar aşa, pacienţii români vor putea ajunge, treptat, să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament ca cei europeni”, a declarat Dr. Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM.

În ceea ce priveşte noul board ARPIM, Elena Mitova, Director General Novartis România şi Mihail Briciu, Director General Novo Nordisk ocupă cele două funcţii de vicepreşedinte.

Din componența noului board ARPIM mai fac parte şi Luana Ionaşcu, membru – Director General Ipsen România, Nolan Townsend, membru – Director General Pfizer România, Adrian Grecu, membru – Director General Abbott România şi Fabrizio Giombini – Director General MSD România.