Slide

Stiri: Sanatate

ARPIM: Mecanismul de revizuire a prețurilor trebuie să se aplice tuturor medicamentelor

27.04.2015

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) solicită Ministerului Sănătății un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește revizuirea prețurilor medicamentelor originale și generice.

Publicarea unei variante distincte a catalogului de prețuri CANAMED, care să includă prețul revizuit numai în cazul medicamentelor inovative (originale) nu are nicio bază legală și va avea un impact negativ atât asupra producătorilor de medicamente, cât și asupra pacienților.

,,Pentru ca statul român să reușească să obțină economiile anticipate și să creeze spațiu bugetar care să ofere pacienților acces la medicamente de ultimă generație, este esențial ca mecanismul de revizuire a prețurilor să se aplice tuturor medicamentelor, fără discriminare. Mai mult, subliniem că este injust ca producătorii de medicamente originale să fie singurii care susțin sistemul de sănătate prin alinierea prețurilor conform noilor prevederi”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

ARPIM atrage atenția că în calcularea prețurilor efectuată de Ministerul Sănătății apar numeroase discrepanțe față de prețurile depuse de producătorii de medicamente originale, iar autorităţile au obligația de a comunica direct către producători deciziile adoptate cu privire la prețuri și motivele care au stat la baza lor. Toate aceste neclarități trebuie rezolvate împreună cu producătorii, astfel încât varianta finală a CANAMED să fie una corectă și completă, care să nu pericliteze prezența anumitor medicamente pe piață.

,,România este țara cu cele mai mici prețuri la medicamente din Europa și este singura țară care are un sistem de clawback prin care industria suportă întregul deficit financiar dintre consumul real și bugetul alocat medicamentelor. În acest context, considerăm benefică și salutăm decizia de a solicita expertiză tehnică din partea Comisiei Europene pentru identificarea unui nou mecanism de stabilire a prețurilor și ne arătăm întreaga disponibilitate de a contribui la acest proces cu experiența internațională pe care membrii noștri o au în domeniu. Astfel, va putea fi creat un cadru economic care să permită accesul pacienților la medicamente și care să asigure un mediu de afaceri predictibil, sustenabil și stabil ce va permite companiilor farmaceutice să continue operațiunile în România.

Până la aprobarea și implementarea unei noi metodologii de stabilire a prețurilor la medicamente, solicităm public Ministerului Sănătății ca procesul de reavizare a prețurilor medicamentelor, care este în desfăşurare în acest moment, să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, cu aplicarea corectă a acestora pentru toți  producătorii de medicamente (în mod unitar și nediscriminatoriu), fie producători de medicamente originale sau generice.

Totodată, readucem în atenția autorităților necesitatea unei finanțări corecte a sistemului de sănătate care să ajungă în cel mai scurt timp la cel puțin 6% din PIB”, a adăugat Dan Zaharescu.