Stiri: Sanatate

ARPIM: Noua metodologie de stabilire a prețurilor pune în pericol pacienții

02.06.2015

Asociaţia Română a Producătorilor de Medicament (ARPIM) consideră că noua metodologie de stabilire a prețurilor pune în pericol pacienții români. Astăzi, la Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a organizat o dezbatere publică pentru a definitiva metodologia de stabilire a prețului la medicamente.

„Modificarea care se aduce Ordinului 75 introduce de fapt o nouă metodologie de calcul a prețurilor, una incorectă care pune în pericol întreaga piața farmaceutică. De altfel, unele dintre companiile membre ARPIM au anunțat deja autoritățile că au în vedere scoaterea anumitor medicamente de pe piață”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Romană a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Conform acestioa, noua metodologie de calcul presupune că prețul de referință să fie cel al medicamentului generic, care este la 65% din prețul medicamentului original. Astfel, prețurile medicamentelor, anunțate la un nivel minim european, de fapt vor cobora sub prețul european cu 35%, întru totul nesustenabil pentru producătorii de medicamente originale.

„Subliniem şi faptul că existența a doua cataloage de prețuri de referință este o soluție propusă de Ministerul Sănătății ca fiind una temporară ce poate fi de folos sistemului de sănătate”, a mai spus reprezentantul ARPIM.