Stiri: Sanatate

ARPIM: Sistemul de sănătate se află din ce în ce mai aproape de colaps

10.06.2015

Sistemul de sănătate românesc se află din ce în ce mai aproape de colaps, iar reglementările impuse producătorilor de medicamente de către autorități nu ajută la îmbunătățirea situației, a afirmat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), la Școala de Vară „Jurnalism Farmaceutic” organizată de Colegiul Farmaciștilor din România.

Conform acestuia, de fapt, noile reglementări pentru calculul prețurilor îi expun pe pacienți la un risc și mai mare de a fi privați de terapiile de care au nevoie.

„Stabilirea unui preț mic al medicamentelor nu este o soluție sustenabilă pentru salvarea sistemului de sănătate, aceasta măsura putând chiar determina declinul acestuia. Totul riscă să se întâmple din cauza noilor modificări aduse Ordinului 75, care impun medicamentelor originale referențierea la prețul medicamentului generic și obligă astfel producătorii de medicamente inovatoare să vândă medicamentele al căror brevet a expirat cu 35% mai puțin decât prețul minim european”, a declarat Dan Zaharescu.

Acesta este motivul pentru care unii producători de medicamente au anunțat deja autoritățile că există riscul să fie nevoiți să retragă anumite medicamente de pe piață, atunci când aceasta prevedere va intra în vigoare.

Acestei reglementări i se adaugă și faptul că producătorii de medicamente acoperă prin taxa clawback deficitul actual al bugetului de medicamente, care a ajuns să reprezinte peste 25% din vânzările medicamentelor către sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

„Dacă privim toate acestea în contextul în care lista medicamentelor compensate încă nu a fost actualizata integral, iar sistemul de sănătate este cronic subfinanțat nu putem decât să atenționăm din nou autoritățile asupra necesității de a identifica urgent soluții pentru salvarea sistemului de sănătate și implicit pentru le oferi pacienților români accesul la servicii medicale și medicamente similare cu cele de care beneficiază și ceilalți cetățeni europeni”, a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.