Un nou tratament pentru artrita reumatoidă

23.08.2018

Un grup de oameni de ştiinţă condus de către Charité – Universitätsmedizin Berlin a finalizat testarea unui nou medicament care urmează să fie folosit pentru tratarea artritei reumatoide. Noul medicament s-a dovedit a fi eficient atât pentru pacienţi cu forme severe al bolii, cât şi pentru persoane care suferă de forme moderate de artrită reumatoidă.

Rezultatele acestei cercetări privind noul tratament pentru artrita reumatoidă au fost publicate în revista The Lancet.

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie dureroasă de care suferă extrem de multe persoane din întreaga lume. Această boala afectează articulațiile și tendoanele şi este cel mai mai des întâlnită la femeile care au vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Prof. Dr. Gerd-Rüdiger Burmester, șeful Departamentului de Medicină al Charité, Divizia de Reumatologie și Imunologie Clinică, a efectuat un studiu pentru a evalua eficacitatea administrării de upadacitinib la pacienții care nu au răspuns tratamentului cu „medicamente antireumatice convenționale de modificare a bolii”.

Upadacitinibul este un inhibitor selectiv al enzimei Janus kinaza 1 (JAK1) și s-a dovedit a fi eficient în acest grup de pacienți în studiile clinice anterioare de Fază II. Prin inhibarea enzimei JAK1, upadacitinibul „întrerupe” o cale importantă de semnalizare care este responsabilă de declanșarea inflamaţiilor.

În Fata III a studiului clinic realizat la Berlin, pacienții tratați cu upadacitinib au prezentat îmbunătățiri semnificative ale inflamaţiilor articulațiilor în comparație cu pacienții cărora li s-a administrat un tratament placebo. Pacienții incluşi în studiu au prezentat, de asemenea, mai puține dureri și chiar îmbunătățiri ale funcției articulare.

Prof. Dr.  Gerd-Rüdiger Burmester a afirmat că foarte bucuros să vadă că acest nou tratament produce îmbunătățiri semnificative ale simptomelor clinice ale artritei reumatoide.

„Rezultatele noastre demonstrează că inhibitorii JAK1 reprezintă o alternativă eficientă în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni pe termen lung care nu răspund adecvat la medicamentele convenţionale”, a mai afirmat Prof. Dr. Gerd-Rüdiger Burmester.

 

 

 

Citiți și despre: