Compania oferă soluții complete pentru structura de rezistență. ASA Cons România a fost înființată în anul 1999, când compania ASA Epitoipari KFT din Ungaria – companie cu activitate în proiectarea și execuția de structuri de rezistență din elemente prefabricate din beton armat și precomprimat – a decis să își extindă activitatea în România, ca urmare a cererii tot mai mari pentru astfel de sisteme.
Firma maghiară a preluat o fabrică din Turda aflată în insolvență care, în urma unor procese majore de retehnologizare și modernizare, a devenit sediul companiei ASA Cons România.
ASA Cons a fost prima companie din România care putea oferi și avea know-how-ul necesar pentru soluții profesioniste clienților care doreau să construiască pe teritoriul românesc. Astfel, în perioada 2000-2008, compania a fost prima opțiune a marilor investitori care au venit în țara noastră: Metro, Praktiker, Cora, Carrefour și companii de producție sau servicii logistice.
În anul 2008, grupul ASA – cu activități în Ungaria, România, Serbia și Ucraina – a fost cumpărat de grupul Consolis, lider european pe piața soluțiilor de prefabricate din beton. Datorită suportului tehnologic și financiar primit din partea acestuia, ASA Cons a reușit să treacă cu bine peste perioada de criză economică mondială. Drept urmare, în anul 2014, grupul Consolis a decis ca firma din Ungaria să fie condusă tot de Bogdan Bulgaria, directorul general al ASA Cons România.
După anul 2008, anul 2016 a fost cel mai bun din istoria celor două companii, cifra de afaceri cumulată fiind de aproximativ 45 de milioane de euro și un profit net cumulat de peste 3,5 milioane de euro.
„Ca un scurt rezumat, ASA Cons a fost implicată în România, din 1999 și până acum, în construcția structurii de rezistență din elemente din beton prefabricat pentru cele mai importante construcții și investiții care s-au derulat în România în această perioadă, cum ar fi spații comerciale, depozite logistice, unități de producție, sedii de birouri, lucrări de infrastructură rutieră. În această perioadă, ASA Cons a fost implicată în peste 600 de proiecte, pentru care a livrat peste 400.000 de metri cubi de structură prefabricată, cantitate echivalentă unei suprafețe desfășurate la sol de clădiri construite însumând peste 4.000.000 mp”, declară Bogdan Bulgaria, directorul general al ASA Cons România.
Soluții complete pentru structuri de rezistență
ASA Cons oferă clienților și investitorilor soluția completă pentru structura de rezistență din elemente prefabricate din beton, constând în proiectarea, fabricația, transportul și montajul elementelor prefabricate din beton armat și precomprimat.
Pornind din departamentul de proiectare, care propune clientului soluția optimă pentru structura de rezistență a clădirii pe care dorește să o construiască, fabrica din Turda produce elemente prefabricate care compun proiectul de construcție al structurii respective. Acestea sunt, în mare, pahare prefabricate, stâlpi, grinzi principale și secundare, precomprimate sau armate, elementele de planșeu – predale, fâși cu goluri, elemente TT – panouri prefabricate.
ASA Cons livrează soluția completă pentru o structură de rezistență din elemente prefabricate din beton armat și precomprimat
Transportul elementelor în șantier se face cu firme specializate în transportul agabaritic, parteneri ai ASA Cons, iar montajul este realizat de cele două echipe specializate ale companiei.
Calitatea produselor și serviciilor livrate de ASA Cons este garantată de sistemul de management ISO 9001, compania fiind certificată și cu ISO 18001, pentru sănătate și securitate ocupațională, și ISO 140001, pentru componenta de mediu. Astfel, toate deșeurile și pierderile tehnologice sunt atent monitorizate, se iau continuu măsuri de reducere a acestora, se colectează, depozitează și se predau firmelor autorizate.
Materiile prime sunt achiziționate de la furnizori atent selecționați și sunt verificate în laboratoarele proprii ale ASA Cons, laboratoare de gradul II autorizate de ISC.
„Din punct de vedere industrial, ASA Cons beneficiază de un parc foarte mare de tipare industriale, pentru toată gama de elemente produse, care este continuu modernizat și adaptat cerințelor clienților de către o echipă de peste 40 de mecanici ultracalificați în acest domeniu. Armătura pasivă și activă din elementele prefabricate este realizată tot în atelierul propriu de fabricație, deservit de câteva echipamente super performante de tăiat și fasonat armătura”, susține Bogdan Bulgaria.
De asemenea, compania beneficiază de tehnologii moderne și în activitatea de producție, realizată de cele două stații de betoane, precum și în depozitul de produse finite.
Cele mai importante investiții
Datorită experienței și know-how-ului de care a beneficiat încă de la înființare, ASA Cons s-a poziționat ca lider în domeniul său de activitate, poziționare la care a contribuit și faptul că a fost prima firmă care a produs și livrat structuri prefabricate în România după 1989, precum și capacitatea mare de producție și montaj, calitatea și termenele de execuție convenabile și satisfacția clienților.
Succesul companiei a fost asigurat, în egală măsură, de eforturile și de calitatea echipei ASA Cons, formată din 180 de angajați, la care se adaugă aproximativ 100 de angajați ai firmelor subcontractate de companie.
Cum piața muncii din România se confruntă cu lipsa de personal calificat, cele mai importante investiții ale companiei au vizat instruirea angajaților, eficientizarea și îmbunătățirea calității și condițiilor de muncă pentru aceștia.
Personalul muncitor calificat este în continuă scădere, media de vârstă în continuă creștere, iar școlile profesionale au dispărut cu desăvârșire
„În acest context, ne străduim să investim cât mai mult în dezvoltarea personalului pe care îl avem, prin instruiri specifice, pregătiri profesionale la locul de muncă sau în instituții specializate, training-uri. Suntem conștienți că doar investind în resursa umană, dezvoltând-o suficient și oferindu-i continuu satisfacții morale și financiare pe măsură vom putea să rămânem competitivi în această piață dificilă”, adaugă directorul general ASA Cons.
De asemenea, compania a investit și în creșterea capacității de producție, de curând finalizând implementarea unui sistem ultramodern de transport al betonului, a înlocuit mai multe poduri rulante cu unele mai eficiente și a dezvoltat parcul de tipare.
„Pentru viitor suntem în curs de achiziționare a unor echipamente ultra performante de prelucrare a oțelului beton pentru armături, a creșterii capacității de producție pentru atelierul de producție al armăturilor, înlocuirea unor echipamente mobile care deservesc activitatea de producție”, menționează directorul companiei.
2016 – cel mai bun an pentru ASA Cons
Anul 2016 a fost cel mai bun pentru ASA Cons, volumul de producție fiind mai mare decât în 2008 – anul cu record de creștere al companiei – cu multe proiecte și de mari dimensiuni. Acest volum a condus la înregistrarea unei cifre de afaceri de aproximativ 18 milioane de euro și a permis companiei să facă economii importante, determinând un profit de 2 milioane de euro (12% din cifra de afaceri).
„Volumul mare de producție realizat în anul anterior ne-a permis importante economii și optimizări de costuri indirecte, ceea ce a condus la un profit net de peste 2 milioane de euro”, susține directorul general al companiei.
În prezent, ASA Cons are în desfășurare proiecte precum construcția structurii prefabricate pentru o fabrică a grupului turc Yildiz Entegre (Oarja, Argeș), extinderea fabricii Bosh (Jucu, Cluj), a fabricii de mobilă Aramis (Baia Mare), a depozitelor logistice construite de Transilvania Construcții la Jucu.
De asemenea, compania pregătește lansarea în producție a unor magazine Dedeman și extinderea unei fabrici de componente auto Anvis la Satu Mare.
Cu toate acestea, așteptările conducerii companiei de la anul în curs sunt prudente deoarece instabilitatea mediului politic poate avea o influență negativă asupra evoluției domeniului construcțiilor.
„Referitor la anul 2017, estimările sunt foarte moderate, instabilitatea din mediul politic nu are cum să fie benefică pentru un eventual trend care se dorește a fi crescător în industria construcțiilor și, în concluzie, bugetul nostru pentru anul 2017 este unul foarte circumspect, cu 5-10% sub ceea ce ne-am propus și am realizat în anul 2016”, încheie Bogdan Bulgaria, directorul general al ASA Cons România.