Stiri: Finante

ASF a respins proiectul de achiziție a Axa Life Insurance

03.07.2015

În cadrul şedinţei din data de 2 iulie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat proiectul de Regulament privind administratorii fondurilor de investiții alternative, care este publicat pentru consultare publică, timp de 10 zile, pe site-ul ASF.

De asemenea, a fost aprobată publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului privind procedura de soluţionare de către entităţile reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – în baza Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi a Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative – a petiţiilor referitoare la activitatea acestora pe piaţa de capital.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat încheierea unui Protocol de colaborare cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care reglementează schimbul anual de informaţii privind rezidenţii statelor membre UE, cu excepţia României, care au calitatea de participanţi-beneficiari ai unor scheme de pensii. Acest protocol vine în sprijinul implementării prevederilor Directivei 2011/16/UE pentru cooperare administrativă în domeniul fiscal.

Consiliul a respins proiectul de achiziție a societății Axa Life Insurance de către SAI Certinvest pentru neîndeplinirea condițiilor prevăzute la articolul 7, punctul 7, litera a), c) și d), coroborate cu articolul 5 alineat, litera f) din Normele privind autorizarea și funcționarea asigurătorilor puse în aplicare prin Ordinul nr. 16/2012.

În plus, societatea Eurolife ERB Insurance Group a fost aprobată ca acționar semnificativ indirect al societății de asigurare Eurolife ERB Asigurări Generale S.A.

Totodată, au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor ELECTROMINING S.A. Botoşani, SCUT S.A. Constanţa, PANTEX SA Braşov şi GASTROSERV S.A. Braşov.

În plus, au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 88 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 14 agenţi de marketing. A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale şi persoane fizice pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin.

Consiliul a audiat o informare privind expunerea entităților și piețelor supravegheate de ASF față de piețe și instrumente financiare din Grecia, constatând că nu există astfel de expuneri directe pe active financiare grecești.