Stiri: Finante

Cum se calculează cifra de afaceri a unei companii?

ASF: Cinci asigurători nu îndeplinesc cerinţele minime de solvabilitate

24.11.2015

Cinci companii de asigurare, Forte, ABC, Asito Kapital, Certasig și Lig Insurance, nu îndeplinesc cerințele minime de solvabilitate ale regimului de supraveghere Solvency I, a precizat ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat finalizarea programului de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review Extended – BSRE) pentru 21 de societăți de asigurare ce dețin cumulat o cotă de aproximativ 20% din piața de profil.

Scopul principal al acestui demers a fost acela de a evalua nivelul de pregătire a societăților participante de a face față prevederilor regimului de Solvabilitate II, care va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, exercițiul BSRE a evaluat soliditatea financiară și situația solvabilității societăților de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referință 31 decembrie 2014.

Cele 21 de societăți participante la acest exercițiu sut ABC, ASITO, ASIMED, ATE, BCR Viață, BRD Viață, CERTASIG, CITY INSURANCE, CREDIT Europe, ERGO, EUROLIFE ERB Generale, EUROLIFE ERB Viață, FATA, FORTE, GARANTA, GOTHAER, GRAWE, LIG, ONIX, SIGNAL Iduna și UNIQA Viață.

Astfel, din aceste 21 de societăți de asigurare participante la exercițiul BSRE, cinci societăți (FORTE, ABC, ASITO KAPITAL, CERTASIG și LIG), care subscriu riscuri doar din categoria asigurărilor generale, nu respectă, după ajustările efectuate de auditori, prevederile legale referitoare la solvabilitate, din care trei (FORTE, CERTASIG și LIG) nu respectă nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.

Societățile de asigurare participante sunt obligate să transmită ASF un plan de măsuri în vederea remedierii aspectelor constatate în urma derulării exercițiului BSRE, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la comunicarea rezultatelor exercițiului BSRE și a măsurilor de supraveghere.

După aceea, Autoritatea va analiza planurile de măsuri primite într-un termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii acestora, dar nu mai târziu de data de 11 decembrie 2015 şi va face recomandări după caz, în vederea completării şi/sau modificării acestora.

În cazul în care ASF consideră că planurile de măsuri nu sunt realiste sau constată că societățile de asigurare nu au înregistrat un progres semnificativ în restabilirea situației financiare sau a solvabilității, ori nu au realizat restabilirea situației financiare sau a solvabilității la sfârșitul termenelor stabilite, va lua în termen de patru săptămâni toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților.