Activele fondurilor de pensii private. T

ASF: Mecanismul Pilonului II de pensii nu se va modifica

23.08.2017

În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează că Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. Astfel, în luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%.

„ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate”, potrivit sursei citate.

De asemenea, Autoritatea mai precizează că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie şi că ASF nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat.

„ASF supraveghează şi reglementează sectorul financiar non-bancar şi are ca principale obiective stabilitatea şi dezvoltarea pieţelor, precum şi protecţia consumatorilor”, conform Autorităţii.

 

 

 

Citiți și despre: