Problemele din sistemul medical de stat îi fac pe români să se îndrepte către clinicile şi spitalele private. În România, asigurările de sănătate au apărut din cauza gravelor probleme cu care se confruntă sistemul sanitar de stat, plecând de la condiţiile insalubre din unele spitale, de la terminarea prea rapidă a fondurilor pentru analize, până la mult discutata problemă a plăţilor informale acordate medicilor.
Astfel, românii care au venituri medii şi mari aleg să meargă în clinici şi spitale private. Şi pentru că, în cazul acestor unităţi, costurile sunt destul de ridicate, aceştia au la dispoziţie două instrumente prin care pot beneficia de serviciile medicale private. Este vorba de asigurările private de sănătate şi de abonamentele medicale.
Avantajul este reprezentat de faptul că sistemul privat de sănătate oferă acces pacienților la servicii medicale şi aparatură de înalta calitate.
Piaţa asigurărilor private de sănătate, în creştere
Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), piața de asigurări de sănătate a înregistrat în 2015 o creștere cu 10,11% față de perioada similară din 2014. La sfârșitul anului 2015 activau pe piața asigurărilor 35 de societăți, dintre care 20 în sectorul asigurărilor generale, 8 în sectorul asigurărilor de viață, și 7 cu portofoliu mixt.
Unul din patru români din mediul urban afirmă că are în plan să cumpere o asigurare privată de sănătate în următorul an
Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Ipsos Research, la comanda NN România, unul din patru români din mediul urban afirmă că are în plan să cumpere o asigurare privată de sănătate în următorul an. În plus, ceilalți 32% declară că iau în calcul această posibilitate, chiar dacă nu au luat încă o decizie în acest sens.
Sănătatea primește doar 6% din PIB
România alocă pentru sistemul de sănătate unul dintre cele mai mici procente din Produsul Intern Brut din Uniunea Europeană, respectiv 6%. Aceste fonduri nu ajung să acopere toate nevoile de sănătate ale pacienţilor români, în timp ce investiţiile realizate în sistemul public de sănătate sunt destul de mici.
Asigurare de sănătate vs. abonament medical la o clinică privată
În acest context, aşadar, care sunt argumentele pro şi contra unei asigurări de sănătate vs. a unui abonament medical?
În primul rând, abonamentele medicale acoperă doar serviciile şi tratamentele unei singure clinici de sănătate, în timp ce persoanele care deţin o asigurare de sănătate pot merge la orice clinică doresc.
Abonamentele medicale acoperă doar serviciile şi tratamentele unei singure clinici de sănătate
Astfel, asigurările vor acoperi o gama largă de servicii, compania plătind, ca în cazul oricărei asigurări, cheltuielile efectuate în urmă riscurilor înscrise în poliță.
Asigurarea de sănătate poate fi folosită nu doar în oraşul de reședință, ci şi în alte zone ale României, iar în ceea ce priveşte tratamentele de specialitate, acestea se pot efectua şi în străinătate, dacă este cazul.
Asigurarea privată de sănătate poate fi folosită şi în străinătate
Asigurarea nu acoperă afecţiunile cronice preexistente
Ca dezavantaj se poate menţiona faptul că această asigurare nu acoperă tratamentele pentru boli existente anterior încheierii contractului de asigurare. Prin urmare, înainte de achiziţionarea unei asigurări, compania poate cere o consultație medicală completă a viitorului asigurat, consultație în urma căreia se vor stabili, ca excepţie, afecţiunile deja existente.
Pot interveni, de asemenea, probleme legate de decontarea serviciilor medicale, în sensul că pacientul este cel care plăteşte pentru tratamentele primite, urmând ca asigurătorul să vireze sumele în contul persoanei asigurare. Analiza dosarului poate dura mai mult, banii fiind viraţi şi în limita unui plafon menţionat în contract.
Referitor la abonamentele medicale, principalul dezavantaj este reprezentat de faptul că analizele medicale mai scumpe, de tip RMN sau computer tomograf, precum şi intervenţiile chirurgicale nu sunt incluse, pacientul beneficiind doar de o reducere din preţul acestora.
Cele mai cerute beneficii de către angajaţi
Asigurarea de sănătate sau abonamentul la o clinică medicală privată este unul dintre cele mai cerute beneficii de către angajaţi.
51% dintre angajaţi își doresc să beneficieze de unul dintre aceste beneficii extrasalariale
Conform unui studiu realizat de IRES, dintre cei care nu au asigurare de sănătate, 51% își doresc să beneficieze de acest produs.
În plus, în ceea ce priveşte angajatorii, în cadrul pachetelor de beneficii pe care le oferă, elementele valorizate cel mai mult sunt pachetele pentru sănătate, companiile dorind ca angajații să fie sănătoși și satisfăcuți, ceea ce duce la creșterea productivității firmei.
Câţi români deţin o asigurare de sănătate sau un abonament medical?
Un raport GfK pe tema serviciilor medicale publice și private din România arată că piaţa de servicii medicale private are un potențial semnificativ de creștere, în condiţiile în care majoritatea românilor (93%) sunt asigurați doar ai sistemului de sănătate de stat şi doar un procent foarte mic are fie un abonament la o clinica privată plătit integral sau parțial de compania pentru care lucrează (2%), fie o asigurare privată de sănătate (2%). În plus, aproape 4% dintre români nu dețin niciun fel de asigurare.
4% dintre români nu au niciun fel de asigurare de sănătate, nici în sistemul public de sănătate, nici în cel privat
Bucureştenii stau cel mai bine în comparație cu locuitorii din alte regiuni ale țării atunci când vine vorba despre asigurări medicale private (5%) sau abonament la o clinică privată, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajați (3,5%).
Pe de altă parte, locuitorii din Dobrogea, Muntenia şi Moldova stau cel mai prost la capitolul asigurări de sănătate: 13%, respectiv aproape 6% (în cazul muntenilor și al moldovenilor) nu au niciun fel de asigurare.