Stiri: Sanatate

Asistența medicală pediatrică viroze respiratorii.

Au fost înființate centrele medicale pediatrice care asigură asistență copiilor cu viroze respiratorii

12.12.2022

Asistența medicală pediatrică viroze respiratorii. Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020.

59 de unități ambulatorii pentru copii

În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

Copiii cu simptome de viroză respiratorie

Copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile

De asemenea, copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Asistența medicală pediatrică viroze respiratorii. Copiii cu simptomatologie severă

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.

Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Citește și Măsurile necesare reformării asistenței medicale primare, discutate la Ministerul Sănătăţii