Asociatia AI4RO - Artificial Intelligence for Romania

S-a lansat Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania!

22.12.2020

Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania a fost lansată de un grup independent de experți români. Este vorba de o inițiativă pentru sprijinirea dezvoltării Inteligenței Artificiale în ţara noastră.

Mai exact, la inițiativa Secretarului de stat pentru Comunicații Dragoș Preda și cu sprijinul unui grup de experți români, s-a constituit un grup independent de inițiativă pentru sprijinirea dezvoltării Inteligenței Artificiale în România. AI4RO își propune să susțină cercetarea avansată în domeniul IA și să dezvolte o serie de programe în acest sens alături de membrii și partenerii săi.

Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania. Un posibil lider în acest domeniu

„Inteligența artificială este o tehnologie transversală și dezvoltarea sa depinde de coerența demersurilor publice și private prin depolitizarea acestora și printr-un larg consens societar. Inteligența artificială este o șansă unică pentru România, țara noastră având toate ingredientele pentru a deveni un lider în acest domeniu.”, a declarat Dragoș Preda, Secretar de stat pentru Comunicaţii electronice în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania. Responsabilitate

Scopul demersului este de a dezvolta inteligența artificială într-o manieră responsabilă, luând în considerare riscurile și beneficiile implementării la scară largă a acestei tehnologii și respectând:

 • drepturile și libertățile fundamentale ale omului conform Constituției României
 • tratatele fondatoare și de modificare ale Uniunii Europene
 • ​recomandările OECD în domeniul inteligenței artificiale.​

„Inteligența artificială este astăzi un element disruptiv al societăților în care trăim și un concept fundamental al guvernanței tehnologice globale. Potențialul deosebit al României în acest domeniu se bazează în primul rând pe numărul important de ingineri IT și programatori talentați, cu potențial de tranziție către tehnologiile IA.”, a explicat Adrian Dan, Președinte EurasAI și semnatar al declarației AI4RO. “România trebuie să se poziționeze inteligent și strategic pentru deceniile următoare, scopul acestei inițiative fiind să creeze o bază de dialog și colaborare între toți actorii relevanți, urmând ca în prima jumătate a anului 2021 să elaborăm o cartă albă a dezvoltării IA.”, a adăugat Adrian Dan.

Activitatea AI4RO va urmă̆ri o serie de principii de bază:

1. IA responsabil – Responsabilitate și echilibru între riscurile și beneficiile inteligenței artificiale, îndeosebi considerând riscurile ce pot aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

2. Date deschise – Introducerea și popularizarea conceptului de guvernanță a datelor digitale, în special în ceea ce privește beneficiile aduse de o structură de date deschise și partajabile, cât și rolul esențial pe care îl are acest concept în dezvoltarea unor aplicații tangibile ale inteligenței artificiale.

3. Piața muncii echilibrată – O preocupare constantă față de piața muncii din România prin analiza și prevenirea efectelor secundare pe care inteligența artificială le poate avea asupra acesteia, cât și dezvoltarea competențelor pentru o piață a muncii dinamică și complementară cu tehnologiile de inteligență artificială.

4. Stimulent al dezvoltării economice​: Utilizarea IA pentru a reduce decalajul de dezvoltare între România, Uniunea Europeană și țările membre OECD.

5. Avantaje unice ​- România deține o serie de avantaje competitive ce o pot transforma într-un actor regional și internațional în domeniul inteligenței artificiale, îndeosebi pe următoarele planuri:

◦ O bază amplă de ingineri hardware, software, cât și programatori cu potențial de tranziție în domeniul IA, comparativ cu alte țări din regiune

◦ O poziționare geografică oportună, cu potențial de dezvoltare a rețelei de comunicații ultra rapide și de interconectare regională și internațională

◦ Potențialul dezvoltării unor proiecte de parteneriat public-privat cu companii internaționale ce dezvoltă tehnologii IA, având în vedere apartenența la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și posibilitatea atragerii unor finanțări publice și private importante, având în vedere potențialul unui salt calitativ și cantitativ major al industriei IA în România.

Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania. Coaliţie naţională

Membrii semnatari ai declarației AI4RO au decis să susțină crearea unei coaliții naționale pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în folosul societății și a creșterii economice. Aceasta va fi formată din:

 • instituții publice
 • asociații non-guvernamentale
 • patronate
 • sindicate
 • companii private

Asociaţia AI4RO – Artificial Intelligence for Romania. Experţi

Inițiativa AI4RO a fost lansată de Secretarul de stat pentru Comunicații Dragoș Preda, cu sprijinul unui grup de experți români:

 • Maria Axente, Advisory Board Member, All-Party Parliamentary Group on Artificial Intelligence, United Kingdom (APPG AI)
 • David Timiș, Board Member, AI Council Global Shapers Community (o inițiativă World Economic Forum)
 • Adrian Dan, Președinte EurasAI
 • Ioan Istrate, Vice-Președinte EurasAI

În prima jumătate din 2021, membrii semnatari vor susține redactarea unei carte albe a Inteligenței Artificiale în România. Scopul este de a pune bazele unei strategii naționale a României în domeniul IA.

Citeşte şi Program Kaufland Crăciun 2020 şi Anul Nou 2021. Anunţ important

 

 

 

Citiți și despre: