Agricultura

Asociația Bio: Alimentele eco, în atenția românilor

01.02.2014

Potențialul României pentru agricultură ecologică este mare, spun oficialii Asociației Bio România. Asociația Operatorilor din  Agricultura Ecologică Bio România a fost înființată în anul 2008, fiind o asociație non-guvernamentală şi apolitică, partener de dialog al operatorilor din agricultura ecologică. “Militează pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a spaţiului rural românesc, pentru educarea, informarea şi conştientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atât pentru sănătatea umană cât şi pentru sănătatea naturii, prin promovarea excelenţei în domeniul agriculturii ecologice”, ne-a declarat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România. Cu 18 membri fondatori, printre care și asociații naționale și locale, din 2010 există posibilitatea înscrierii ca membru în asociație, astfel că în prezent numărul acestora este de peste 500, acoperind astfel 80% din sectorul Bio Românesc.

TVA diferențiat sau poluatorul trebuie să plătească

Unul dintre planurile asociației pentru anul curent este introducerea TVA-ului diferențiat, la alimentele bio, proiect care va susține agricultorii români. “Urmărim crearea cadrului favorabil dezvoltării unităților de procesare certificate ecologic. România este un exportator net de materie primă și un importator net de produse procesate, exportăm subvenţiile (pentru obtinerea cerealelor). Prin introducerea TVA-ului diferențiat, un alt proiect susținut de Asociația Bio România, sectorul de procesare bio se va dezvolta cu siguranță, nemaifiind nevoiți să importăm produse procesate din străinătate. TVA diferențiat, în viziunea Bio România, înseamnă TVA 0-3% la alimentele bio de bază, și la alimentele pentru copii; TVA 24% la alimentele ce conțin făină albă și zahăr alb bio, precum și la cele care au peste 500 kcal/100 gr produs. Vorbim despre TVA-ul <verde>, o propunere ce se bazează pe noua abordare în politica mondială – poluatorul plătește. Susținerea acestei taxe este una obligatorie în vederea menținerii și chiar sporirii creșterii sectorului Bio din România”, ne-a explicat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România.

“Dorim TVA „0” la exportul produselor bio (cereale, miere, fructe de pădure, materii prime). Dacă se aplică TVA 0 la făină, pâine integrală, neagră, miere, ouă, lapte, carne BIO și alimente pentru copii, statul român va încasa impozit pe salarii, impozit pe profit, accize,  combustibili pentru transport etc. de la industria de procesare Bio care va porni. În prezent, industria morăritului şi panificaţiei sunt utilizate la doar 50% din capacitatea de producţie. În Bucuresti, reiese că în anul 2012 peste 3 milioane de litri de lapte certificat bio au fost în hrana porcilor sau transformate în brânză şi comercializate în pieţe, târguri, fără un control sanitar – veterinar sau în cel mai bun caz a fost vândut ca şi lapte convenţional cu 0,70 ron/litru la unităţi de procesare autorizate. Cu TVA 0 laptele BIO va fi achiziţionat la preţuri mult mai mari. Nu avem carne Bio românească, deşi exportăm cereale Bio. Dacă carnea de pui, vacă, oaie etc. ar avea TVA 0 atunci pretul la achiziţia animalelor certificate Bio ar creşte şi ar porni sectorul de abatorizare şi procesare carne Bio”, explică președintele Asociației Bio-România.

Legislația din țara noastră, privitoare la agricultura ecologică, este una armonizată cu cea a Uniunii Europene, iar asta înseamnă că cei care aleg această ramură au început acum câțiva ani să primească și subvenții care să susțină producția. Asta a condus însă și la nereguli, care au fost amendate de către autorități. “În anul 2013 au fost introduse și primele sancțiuni pentu falsificarea etichetei bio, hotărâre ce a venit și mai puternic în sprijinul fermierilor din sectorul agriculturii ecologice”, ne-a povestit președintele Asociației Bio-România.

Anul 2013 a însemnat pentru România o suprafață de 340.000 de hectare cultivate în sistem ecologic. “Putem face o comparație cu Cehia, care în 2011 se afla pe locul nouă în UE cu 460.000 hectare cultivate bio. Totuși, din punct de vedere al potențialului, România se bucură de foarte mult teren nealterat de substanțe chimice de sinteză, de foarte multe resurse de apă și de o cultură rurală în armonie cu natura. În acest sens, modul de a crește animalele nu este neapărat altul, cât cel tradițional și vechi de secole. Astfel, România are șansa de a avea 3.000.000 de ferme de subzistență certificate ecologic. Ca o altă cifră, conform Eurostat, în anul 2010 România se afla pe locul doi în Uniunea Europeană din punctul de vedere al creșterii suprafeței intrată în conversie”, explică Marian Cioceanu.

Consumatorii și informarea

Oficialii Asociației Bio România spun că numărul celor care preferă produse bio este într-o creștere continuă din anul 2008. De asemenea, apar din ce în ce mai mulți comercianți specializați, iar marile lanțuri de retail promovează într-un mod corect din punct de vedere al informării consumatorului, produsele bio. Cu toate acestea însă, în România, procesarea alimentelor bio este încă la început, iar micii fermieri nu își permit să concureze cu marii producători naționali, spun oficialii asociației. “În cazul parteneriatului nostru cu Carrefour, de exemplu, avem condiții speciale pentru ajutorarea micului fermier, specifice nevoii lor. Chiar dacă sectorul bio este în continuare unul mic, nici un mare retailer nu poate nega importanța lui din punctul de vedere al creșterii continue a pieței”, ne-a explicat Marian Cioceanu, care a adăugat că prețul ridicat al produselor eco trebuie să fie văzut ca o investiție în sănătate. “Într-adevăr, o bună parte din produsele bio au prețul mai ridicat, însă consumatorii conștienți de efectul benefic privesc cumpărarea produselor ecologice drept o investiție în sănătatea lor și în cea a mediului înconjurător. Germania este probabil cel mai bun exemplu de țară care într-adevăr investește în promovarea alimentației sănătoase. Acolo educația începe încă de la nivelul preșcolar, iar populația este informată bine asupra a ceea ce înseamnă <produs ecologic>. Asociația Bio România a început promovarea produselor bio prin diferitele sale proiecte. Vorbim despre Grădinița Bio organizată la Muzeul Satului, precum și despre degustări organizate în marile magazine de retail sau la diferitele târguri”, ne-a declarat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România.

Există însă și alți parteneri importanți care susțin activitatea asociației prin parteneriate solide, precum CEC Bank sau Carrefour. “Principalii parteneri ai Asociației Bio România sunt CEC Bank și Carrefour. Împreună cu aceștia am reușit dezvoltarea mai multor proiecte. CEC Bank se înscriu în rândul susținătorilor micilor fermieri, din punct de vedere economic, oferind credite care se referă la nevoile acestora. Carrefour, de partea cealaltă, susține micul fermier român prin facilitarea vânzării produselor lor, acesta în urma parteneriatului cu Asociația Bio România, în scopul susținerii membrilor noștri” spune Marian Cioceanu.

Atenție la aditivii alimentari

Legislația românească și cea a Uniunii Europene au reguli stricte privind utilizarea aditivilor alimentari. Cu toate acestea însă, există E-uri cancerigene care sunt însă acceptați, desigur, într-o anumită cantitate care nu este nocivă. Oficialii Asociației Bio România ne atrag însă atenția asupra faptului că aceste “doze” zilnice pot avea, în timp, efecte adverse. “Există un număr de peste 3000 substanțe chimice ce au acceptul de a fi introduse ca aditivi în alimente. Cele mai multe dintre aceste substanțe au grade diferite de toxicitate, fapt ce a determinat aprobarea unei legislații europene și naționale specifice, privind limitele maxime suportate de organismul consumatorului. Toate clasificările privind maximum de periculozitate ignoră însa efectul cumulat al <dozelor> zilnice pentru substanțele toxice și <trec sub tăcere> cei 43 de aditivi dovedit a fi cancerigeni. Dacă ar fi să sintetizăm rezultatul aproximativ al clasificării gradului de toxicitate a ingredientelor folosite în mod uzual în alimente, putem distinge următoarele 7 grupe mari:

  1. Uleiurile (grăsimile) hidrogenate ce cresc cantitatea de colesterol <rău> (LDL) din sânge și scad colesterolul “bun” (HDL);
  2. Făina albă și produsele derivate din aceasta, lipsite de fibre și care contribuie la încetinirea digestiei și perturbă metabolismul glucidelor, având ca rezultat apariția bolilor specifice;
  3. Siropul de fructoză din porumb folosit ca substituent al zahărului, responsabil de perturbări hormonale majore și îngrășarea excesivă;
  4.  Îndulcitorii artificiali din categoriile aspartam, zaharină, sucraloza, etc. mult mai periculoase chiar decât zahărul rafinat;
  5. Conservanții cancerigeni, ce aparțin categoriei: benzoați, butilați, nitrați și nitriți practic folosiți la scară mare, deși efectul lor cancerigen a fost clar demonstrat.
  6. Cancerigenii din categoria coloranți; albastru 1 și 2, verde 3, roșu 3 și galben 6.
  7. Glutamatul monosodic (MSG), folosit în accentuarea aromelor din multe produse alimentare și care perturbă în mod drastic procesele metabolice din creier”, ne-a explicat președintele Asociației Bio România. 

Așadar, la ce ar trebui să fie atenți consumatorii atunci când fac cumpărături? În primul rând la eticheta produsului, pe care sunt inscripționați toți aditivii alimentari. “Principalul sfat este citirea cu mare atenție a etichetei produsului. Personal, dacă văd mai mult de 3 <E-uri> în compoziția unui produs, renunț la el. De asemenea, când vine vorba despre produsele bio, este obligatoriu ca produsul să aibă anumite elemente de identitate vizuală, cum ar fi cuvintele <ecologic>, <bio> sau <organic>, sinonime absolute, precum și frunza verde compusă din stele specifică producătorilor UE, iar pe lângă acestea mai poate apărea și sigla organismului de inspecție și certificare. Un aliment natural și sănătos are în mod obligatoriu trecute pe etichetă aceste elemente”, ne sfătuiește Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România.

 

Evenimentele anului 2014

2014 reprezintă un an în care Asociația Bio România va fi prezentă la mai multe evenimente de profil, printre care târgul BioFach Nurnberg sau Eco Agricultura. “În primul rând trebuie să ne menționăm prezența la târgul BioFach Nurnberg 2014, în luna februarie. Dacă la ediția din 2013 am participat în calitate de Țară a Anului, în 2014 ne vom respecta blazonul și vom fi prezenți pe o suprafață expozițională destul de mare, comparabilă cu cea din ediția precedenă. Al doilea cel mai mare eveniment este salonul Eco Agricultura 2014. Deja s-a semnat acordul prin care Franța va participa ca Țara Anului la acest eveniment organizat în cadrul Indagra, fapt care marchează obiectivul pentru 2014 a acestui Salon. Bineînțeles, pe lângă aceste două importante evenimente, trebuie să menționăm și întrunirea membrilor IFOAM din 2014, eveniment ce are loc o dată la patru ani, precum și de multe alte târguri internaționale și evenimente naționale la care Asociația Bio România este fie organizator, fie partener”, ne-a declarat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România.