Stiri: Social

Asociatia BookLand

Asociaţia BookLand sprijină sistemul de învăţământ din ţara noastră

06.12.2021

În ultimii ani au fost demarate numeroase programe naționale destinate îmbunătățirii condițiilor din școli și reducerii inegalităților socio-educaționale, însă performanța învățământului românesc a involuat. În plus, pandemia a avut numeroase efecte negative. Există analize care arată că până în 2025, atât în mediul urban, cât și în cel rural, vor fi cu 40% mai puțini copii decât în anii 2000.

De asemenea, starea sistemului educațional este considerată rea și foarte rea de 78% dintre participanții la Barometrul de opinie publică al Academiei Române (2019).

„Ce i se reproșează educației românești? Lipsa siguranței în școli, dotarea necorespunzătoare, numărul mare de elevi în clasă, numărul mare de materii, incompetența/indiferența profesorilor, salariile mici, indisciplina elevilor, gradul de intoleranță, politizarea actului educațional și corupția. Totuși, în mod paradoxal, ~90% dintre respondenți se declară mulțumiți de educația pe care au primit-o în școală…”, spun reprezentanţii Bookland.

65% dintre școlile românești sunt amplasate în sate și comune

87% din teritoriul României este rural. Totodată, 65% dintre școlile românești sunt amplasate în sate și comune, concentrând 33% dintre elevi. Cu o rată a abandonului școlar de peste 15% – în mediul rural fiind cu 25% mai mare față de cel urban – înseamnă că una din patru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 ani nu și-a finalizat studiile. În plus, această tendință este în creștere.

Conform unei analize realizate de echipa Băncii Mondiale, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, 82% dintre școli au fost construite înainte de 1970, 17% nu au acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă, 20% nu au toalete în incinta școlii, 25% folosesc sobele ca principală sursă de încălzire, 50% nu au săli de sport, 40% nu au bibliotecă.

„Ce e de făcut într-un sistem în care atât de necesara reformă în învățământ se lasă așteptată, România alocând educației printre cele mai mici procente din PIB (<3%), în comparație cu Suedia care alocă aproape 7%? Răspunsul au încercat să-l găsească în ultimii 31 ani cei 31 miniștri ai Educației… dar fără succes. Totuși, nu se poate pune totul în cârca acestui minister, fiindcă mereu va exista o corelație puternică între nivelul educației, gradul de dezvoltare economică a urbei din care face parte școala, veniturile locuitorilor, precum și gradul de educație al părinților”, potrivit Bookland.

Granturile, parteneriatele public-private, inițiativele ONG

Granturile, parteneriatele public-private, inițiativele ONG au mai ajutat la deblocarea situației. Însă, nu într-atât încât să producă o schimbare totală și unitară. Acest lucru stă doar în puterea unui sistem guvernamental coordonat. Însă, mulți elevi şi multe școli au fost ajutate să-și atingă obiectivele prin atragerea unor resurse externe.

Citeşte şi Elis Pavaje şi Asociaţia BookLand reabilitează curțile a încă 11 școli din mediul rural

Cazul Școlii Gimnaziale din comuna Unirea

„Poate părea greu de crezut, însă atunci când un ONG, alături de administrația locală și câteva companii private își unesc forțele, iese ceva extraordinar. Este cazul Școlii Gimnaziale din comuna Unirea (Corp C), județul Călărași, care a ajuns să fie transformată cu ajutorul Asociației BookLand și al partenerului principal, REHAU România, dar și al altor companii private.

Totul a început cu un email trimis Asociației în Nov’20 la miezul nopții de către noul primar, domnul Ciprian Andrei Olteanu, încă activ la ora aceea, mail în care descria nevoile școlii construite în 1895: termoficarea (încălzirea fiind realizată cu sobe), pavarea și împrejmuirea curții, construirea unui teren de sport de aproape 1.000mp și renovarea integrală a laboratorului de informatică, povestesc reprezentanţii Asociaţiei BookLand.

După aceea, şcoala a intrat în procesul de calificare și a fost aprobată pentru renovare.

Între timp la conducerea școlii a venit un director tânăr. Liviu Moise a reprezentat o verigă excelentă între BookLand și Primărie, armonizând operațiunile și implementând toate deciziile luate de comun acord. Astfel, în mai puţin de 2 luni (Oct-Nov 2021), visul comunității din Unirea s-a împlinit! Au ajutat nu numai fondurile puse la dispoziție de REHAU România, ci și materialele oferite de companiile coalizate de BookLand, precum și implicarea Primăriei Unirea care a contribuit material și financiar la fiecare pas.

Provocarea cea mai mare

Provocarea cea mai mare a fost reprezentată de construcția instalației termice. A implicat zeci de țevi, mufe, coturi, reducții, racorduri oferite de Instal Impex, 27 radiatoare Radox, pompă circulație, termostat, vas expansiune, supapă, robineți, aerisitor, termometru asigurate de Ferro România, centrală termică dăruită de Ariston România, precum și un rezervor GPL de 5.000L adus de ButanGas România (care îi asigură și plinul timp de 2 ani).

Terenul de sport

La pregătirea terenului de sport „fundația” a fost turnată de Primărie. Gazonul sintetic, porțile de fotbal și coșul de baschet au fost asigurate de Decathlon România. Iar curtea a fost pavată cu pavele și borduri oferite de Elis Pavaje. Nu în ultimul rând, panourile zincate pentru gard au fost asigurate de Stehos Acero, iar stâlpii metalici de Trutzi. Iar Wipro România a donat mobilier pentru dotarea sălilor de clasă.

Costurile materialelor de construcții și manoperei pentru restul operațiunilor de renovare au fost suportate de REHAU România.

De acum încolo, comunitatea se poate bucura de condiții excelente pentru cei 156 elevi înscriși la această școală.

REHAU Community

În 2020, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate pe piața locală, REHAU România a lansat inițiativa ”REHAU Community”. Compania  s-a angajat să sprijine generațiile viitoare și să acționeze pentru bunăstarea și dezvoltarea lor durabilă.

„Comunitatea în care te dezvolți îți poate marca întreaga existență. Cred în puterea exemplului și în importanța educației, iar la asta au contribuit și cei 17 ani ai mei de creștere în echipa REHAU. Și pentru cei mici e la fel: își petrec copilăria pe băncile școlii, ascultă dascălii și își fac visuri pentru viitor, iar dacă beneficiază de condiții propice, își ating adevăratul potențial. Ne dorim ca acțiunile noastre să contribuie la reducerea inegalităților și la creșterea accesului la educație în zonele rurale. Noi credem în satul românesc și ne face mare plăcere să punem umărul la un viitor mai bun pentru acești copii care merită tot ce e mai bun!” – Alexandru Oprea, Country Manager REHAU România.

Condiții civilizate pentru elevi

„Din momentul în care locuitorii comunei Unirea mi-au acordat încrederea de a-i reprezenta, simt că am nu numai o obligație statutară, cât mai ales morală să le confirm așteptările. Experiența mea profesională și educația pe care am primit-o mă ajută să îmi pun toate competențele în slujba lor. Pot și vreau să aduc schimbarea în comunitate! Nu vreau să cruț niciun efort și nici să mă culc pe lauri. Platforma mea administrativă include mai mulți vectori, iar educația este unul dintre ei. Și trebuie să începem cu începutul – acela de a le asigura elevilor condiții civilizate pentru a învăța. În numele tuturor copiilor, părinților și profesorilor le mulțumesc din suflet acestor companii care ne-au transformat visul în realitate!”- Ciprian Andrei Olteanu, Primar comuna Unirea, județul Călărași.

Ce spune fondatorul Asociaţiei BookLand?

„Suntem încântați că am dat peste o echipă extraordinară – Școala și Primăria – care ne-a făcut munca mult mai ușoară. Iar partenerilor BookLand, în frunte cu REHAU România, le suntem recunoscători pentru încrederea în misiunea noastră de a renova școlile din mediul rural. Pentru că firul roșu al identității noastre naționale pornește de pe aceste plaiuri veșnice și roditoare care au avut mereu grijă de poporul român. Abia aștept să iasă de pe băncile acestor școli readuse la viață viitorii Eminescu, Creangă, Sadoveanu, Rebreanu, Preda, Cioran…” – Mihaela Petrovan – Fondator Asociația BookLand.

În tot acest context, Asociația BookLand și-a propus să crească an de an numărul de școli renovate. Anul viitor, ONG-ul vrea să pună fundația primei școli etalon pentru sistemul de învățământ românesc.

Citeşte şi BookLand se implică în educația tinerilor de mâine. Anunţ important