Asociația companiilor farmaceutice americane (Local American Working Group -LAWG) are o nouă conducere, Gabor Sztaniszlav – Country Manager Amgen – preluând din luna mai funcţia de preşedinte al LAWG.
Din noua conducere mai fac parte Radu Rășinar – Country Manager AstraZeneca, în calitate de vicepreședinte și Fabrizio Giombini – Country Manager Merck Sharp & Dohme, care ocupă poziția de secretar general.
Noua echipă de conducere a fost desemnată pentru o perioadă de doi ani, membrii acesteia având o vastă expertiză în industria farmaceutică datorită diverselor roluri pe care le-au ocupat pe parcursul carierei.
Actualizarea listei de medicamente, un demers ce trebuie continuat
„Înțelegem eforturile pe care Guvernul le-a făcut pentru actualizarea listei de medicamente compensate prin introducerea celor 17 medicamente orfane. Suntem în același timp de părere că acest demers trebuie continuat în mod susținut, astfel încât pacienții români să beneficieze de terapiile la care încă nu au acces. Aceste medicamente inovatoare pot aduce valoare adăugată opțiunilor terapeutice deja existente. Având în vedere actualul context al sistemului de sănătate, LAWG este determinată să-și continue angajamentul de a extinde accesul pacienților din România la terapii de ultimă generație. Medicamentele inovatoare scurtează perioada de tratament și cea de spitalizare și pot prelungi speranța de viață a pacienților”, a declarat Gabor Sztaniszlav.
Potrivit lui, aceste medicamente ajută, în acelaşi timp, la reducerea altor costuri angajate de sistemul de sănătate. Anul trecut, LAWG a lansat în colaborare cu AmCham România un raport în care au fost prezentate soluții fezabile pentru finanțarea sănătății.
„Dorim să susținem în continuare investițiile în inovație și prevenție, întrucât acestea sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației unei țări,” a mai spus președintele LAWG.
Fabrizio Giombini, secretar general al LAWG a explicat că Asociaţia doreşte să aducă în atenția publică importanța de a avea un calendar clar pentru introducerea noilor medicamente și tehnologii de care pacienții români să poată beneficia cât mai curând.
„Pacienții din România trebuie să aibă dreptul la aceleași opțiuni terapeutice precum locuitorii din celelalte state europene”, a completat acesta.