Stiri: Social

Guvernul României a anunţat că a aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre România

Asociația Editorilor: Ministerul Educației pune în pericol manualele pentru clasa a VI-a

25.09.2017

Asociația Editorilor din România și Uniunea Editorilor din România semnalează că, prin amânarea datei de demarare a licitației pentru manualele de clasa a VI-a, riscă să se perpetueze fenomenul ”începutul anului școlar fără manual” și în toamna lui 2018.

Elevii de la clasele a V-a au început anul școlar 2017 – 2018 fără manuale, iar Ministerul Educației a luat decizia de a le înlocui pe acestea, în primele opt săptămâni de școală, cu un compendiu.

Conform noilor hotărâri adoptate de Ministerul Educației în februarie 2017, în anul școlar 2018 – 2019 sunt necesare manuale noi pentru clasa a VI-a, alese prin licitație. Această licitație ar fi trebuit deja pornită, pentru ca elevii care intră anul viitor în clasa a VI-a să aibă – garantat – manuale la începutul școlii.

În cazul în care licitația pentru manualele aferente anului școlar 2018-2019 va trena, elevii lăsați fără manuale la începutul acestui an școlar vor trece prin aceeași experiență și anul viitor.

”Experiența ultimelor cinci licitații pentru manualele școlare a arătat că este nevoie de 11 luni pentru a se parcurge toate etapele legale (ofertare, depunere propuneri, evaluare, soluționare contestații, rezultate finale, contractare, lansare comandă, tipărire și livrare). De aceea, pentru a se asigura prezența manualelor în școli la data de 10 septembrie 2018, apreciem, așa după cum le-am transmis în mod repetat reprezentanților M.E.N. și domnului ministru Liviu Pop, personal, că Ministerul trebuie să demareze licitația până cel mai târziu la data de 1 octombrie 2017, cu un termen de predare a ofertelor în februarie 2018, astfel încât să poată fi parcurse toate etapele (inclusiv soluționare contestații, tipărire și distribuire în școli) până la sfârșitul lunii august 2018.”, precizează editurile.

În cazul în care vor fi respectate aceste condiții, editurile membre ale acestor asociații asigură Ministerul Educației Naționale că până în februarie 2018 vor depune manuscrisele pentru manualele de clasa a VI-a, iar ministerul va avea astfel la dispoziție opt luni să le evalueze, să le aprobe și să le trimită în școli.