Asociația Help Autism a deschis primul centru de educație și integrare pentru copiii cu autism

23.10.2015

Asociația Help Autism a inaugurat ieri primul centru de educație, socializare și integrare pentru copiii cu autism. În Centrul HESI din Bucureşti, copiii cu tulburare de spectru autist cu vârstă între 3 și 7 ani urmează programa din învățământul de stat, adaptată ritmului lor și predată de cadre didactice pregătite în metoda ABA – știința care stă la baza recuperării copilului cu autism.

Peste 30 000 de copii din ţara noastră sunt afectați de tulburarea din spectrul autist – una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale copilăriei. Cu toate că integrarea în sistemul de învățământ de masă este dezideratul atât al părintelui, cât și al statului, provocările pe care cei mici le întâmpină la intrarea în grădiniță sau școală sunt multiple.

„Copilul cu autism face de la 2 la 4 ore de terapie individuală în fiecare zi, pentru el punctul de reper în învățare este terapeutul cu care se întâlnește uneori și ani de zile. Când ajunge în grădiniță, merge însoțit de shadow (umbră), altfel integrarea este mai mult la suprafață, copilul nu reușește să relaționeze cu educatorul sau cu ceilalți copii din grupă și se ajunge de cele mai multe ori la abandon. Centrul HESI a venit ca un răspuns la acest feedback primit din partea părinților și este gândit ca un spațiu de adaptare.”, spune psiholog clinician Daniela Bololoi – președintele Asociației Help Autism.

Psihologul Violeta Mihalașcu, coordonatorul educațional al Centrului HESI, a povestit cum se pot crea condițiile pentru o bună învățare și socializare a copiilor cu autism din centru.

„Pentru noi, fiecare copil este unic și va avea un plan individualizat de lucru adaptat nivelului său de dezvoltare urmârind programa națională într-un mediu asemănător clasei sub îndrumarea cadrelor didactice și a terapeuților. De ce mai este HESI diferit de grădinița sau școala normală? Pentru că avem timp să punem accent pe comunicarea dintre copii, atât pe cea verbală, cât și pe cea nonverbală. Orice contact social la noi este tratat ca o mare reușită și îl repetăm până când intră în repertoriul de comportamente obișnuite ale copilului!”, a afirmat psihologul.

Înscrierea la Centrul HESI – HelpAutism Educație, Socializare și Integrare este deschisă oricărui copil cu TSA din București și împrejurimi și se face pe baza unei evaluări a aptitudinilor de către psihologii centrului. Contribuția părinților este între 800 și 2200 lei pe lună în funcție de modulul educațional ales.

 

Citiți și despre: