Stiri: Logistica

Asociaţia Industriei Feroviare din România a aniversat 10 ani de activitate

23.09.2017

Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF), a marcat prin evenimentul “AIF 10 ANI”, organizat la 21 septembrie în Gara Băneasa, împlinirea a 10 ani de activitate. Încă de la înfiinţare, AIF este singura asociaţie naţională din România membră a UNIFE – Uniunea Industriei Feroviare din Europa. De asemenea, Asociaţia este şi membru CONPIROM, deținând funcţia de vicepreşedinte şi fiind reprezentantul confederaţiei în CDS–MT.

În deschiderea evenimentului aniversat, Daniel Bîrsan, Preşedintele AIF, a punctat câteva aspecte importante despre rolul Asociaţiei în promovarea produselor feroviare româneşti pe o piaţă europeană extrem de competitivă, potrivit Club Feroviar.

De asemenea, Mihai Rohan, vice-preşedinte CONPIROM a salutat existenţa unei astfel de asociaţii în ţara noastră, făcând apoi o scurtă trecere în revistă a unor provocări majore cu care se confruntă calea ferată, la ora actuală, precum lipsa investiţiilor în proiecte ample de infrastructură, viteza medie scăzută a trenurilor de marfă şi de pasageri, nevoia urgentă de a demara un program de reparaţii capitale, punctând şi faptul că peste 40% din reţeaua feroviară are nevoie de reparaţii capitale.

Totodată, Metrorex desfăşoară proiecte semnificative, tot cu fonduri europene, fiind vorba de Magistrala 5, în execuţie şi Magistrala 6, un proiect aflat în etapa de pregătire, a precizat Claudiu Seicean, Secretarul General al AIF, subliniind importanţa derulării cât mai multor proiecte de infrastructură cu sprijinul fondurilor europene.

Corneliu Luscalov, Director Infrastructură din cadrul AIF, a făcut după aceea o radiografie a celor 10 ani de la înfiinţarea Asociaţiei marcând evenimente semnificative la care AIF a luat parte şi pe care le-a susţinut prin forţe proprii, evenimente precum participarea la Târgul Internaţional de profil InnoTrans sau organizarea la Bucureşti, în anul 2015, a Adunării Generale a UNIFE.

Înfiinţată în anul 2007, AIF este o organizaţie industrială non-guvernamentală şi non-profit ce are în componenţă 24 de companii care acoperă întregul spectru de activităţi în domeniul feroviar de la proiectare, execuţie, producţie (sisteme, echipamente, componente feroviare şi material rulant), companii constructoare de infrastructură şi suprastructură a căii, companii de automatizări şi telecomunicaţii, precum şi subsidiare ale unor companii multinaţionale active în domeniul feroviar.

Cu ocazia evenimentului a fost lansat şi volumul al II-lea al cărţii „Orient-Express – Trenul legendă al Europei”, al cărei autor este inginerul Ilie Popescu. Publicarea ediţiei curente a fost sprijinită de către AIF. Primul volum al cărţii a fost lansat în 2016, cu ocazia Târgului Internaţional InnoTrans, Berlin. Ediţia precedentă a fost publicată cu sprijinul Club Feroviar şi al AIF.