Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative a lansat programul „Navigator SM”

31.01.2017

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN) a lansat „Navigator SM”, un program dedicat pacienților cu scleroză multiplă (SM). Scopul acestui program este de acela a oferi informații și suport persoanelor nou diagnosticate sau tinerilor, la primirea diagnosticului și la comunicarea lui.

Evenimentul „Povești de iarnă cu SM”, în cadrul căruia a fost lansat programul „Navigator SM” a fost dedicat pacienților nou diagnosticați cu scleroză multiplă și s-a dorit a fi un manifest pentru cum se poate trece cu optimism peste primirea diagnosticului de scleroză multiplă și despre cum îți schimbă viața această afecțiune neurologică.

„Viața este o călătorie. Mai lină sau mai agitată o vedem însă într-o perspectivă relativ omogenă. Se întâmplă însă ca perspectiva să fie accidental întreruptă, brusc, agresiv, și să ne facă să ne îndoim de lucrurile esențiale (…). Fiecare pacient cu SM trebuie să depășească propriile bariere psihologice pentru a-și trăi viața din plin. Studiile și testimonialele demonstrează că asumarea diagnosticului și a comunicării lui este un lucru important pentru continuarea vieții și preluarea din nou a controlului. Aceasta îi face pe cei cu SM să capete încredere, căci viața merită trăită. Este important să fii tu însuți, iar lupta pentru acceptarea diagnosticului și comunicare lui poate fi depășită mai ușor și mai rapid cu ajutorul unui psiholog”, a spus Cristina Vlădău, vicepreședintele APAN România.

Evenimentul a fost dedicat pacienților nou diagnosticați cu scleroză multiplă și s-a dorit a fi un manifest pentru cum se poate trece cu optimism peste primirea diagnosticului de scleroză multiplă și despre cum îți schimbă viața această afecțiune neurologică. Evenimentul a avut loc pe data de 25 ianuarie 2017, la Complexul de Servicii Sociale OMINIS din Capitală.

La eveniment participanții au fost invitați să asculte poveștile reale ale unor tineri din București, diagnosticați cu scleroză multiplă, despre cum le-a schimbat viața această afecțiune, nu numai ce impact a avut diagnosticul și aspectele experimentate asupra viziunii vieții, ci și asupra identității lor ca persoane.

 

 

Citiți și despre: