Stiri: Energie

Asociația Recolamp a administrat, în 2014, un buget de 6 milioane lei

22.05.2015

Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, a administrat, anul trecut, un buget de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației.

Aproximativ jumătate din acest buget a fost alocat cheltuielilor logistice – achiziții de containere necesare pentru colectarea deșeurilor, costuri transport, sortare pe tipuri și dimensiuni de echipamente de iluminat, reciclare.

„Este nevoie de transparență în piață, mai ales în lumina noilor țintelor clare de colectare. Începând cu 1 ianuarie 2016 ținta de colectare va fi de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, românii trebuie să fie capabili să asigure colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”, spune Directorul General al Asociaţiei Recolamp, Béla Kovács.

În total, în primii șapte ani de activitate (septembrie 2007-septembrie 2014), Recolamp a colectat și reciclat 1.800 tone de deșeuri de echipamente de iluminat. Dacă toate deseșurile ar fi puse împreună, ar putea fi construite cinci blocuri de câte patru etaje, cu câte patru apartamente pe etaj.

Anul trecut, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. În numele participanților săi, Asociația a colectat 476 de tone de deșeuri din surse și corpuri de iluminat.

În 2014, Asociația a ridicat în medie în fiecare lună deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Acest lucru a fost posibil datorită Protocoalelor de Colaborare încheiate de Asociație cu peste 9.900 de spații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal, etc.

Tot anul trecut, Recolamp a produs, distribuit și a avut în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Începând cu 2008, orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

Pe parcursul anului 2014, Recolamp a continuat să dezvolte campanii customizate de informare si de conștientizare susținute în vederea creșterii notorietății colectării echipamentelor de iluminat, consolidându-și astfel renumele în domeniul reciclării.

Și în 2015 Recolamp va continua acțiunile de informare și investițiile în containere, având, din nou, un obiectiv asumat intern de colectare și reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producătorii pe care îi reprezintă.