În perioada 20-26 iulie în București, se va desfășura cea de-a cincea ediție a Summer School on Diplomacy 2015 – Școala de Vară. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației Tineretul ONU din România, aceasta fiind organizată anual. Scopul principal al acestui proiect este acela de a le oferi participanților atât cunoștințe teoretice, cât și practice în ceea ce privește domeniile Relațiilor Internaționale, al Științelor Politice sau al Studiilor de Securitate și Diplomație.
Așadar, între 20-26 iulie în București, se va desfășura cea de-a cincea ediție, integral în limba engleză. Programul este un bun prilej de comunicare interculturală, schimb de experiență academică, dar și un mediu propice dezvoltării competențelor lingvistice și abilității de a negocia și de a te angaja în dezbateri constructive.
În acest an, pornind de la evenimentele din Ucraina, proiectul va avea tema generală The Ukraine: Beyond the Headlines (Criză Ucraineană: Dincolo de titlurile din ziare).
Strategia geopolitică a Rusiei din urmă cu peste un an, specifică mai degrabă secolului XIX, a reprezentat un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, atrăgând după sine condamnările comunității internaționale. În acest sens, se va pune accentul pe înțelegerea evoluției istorice a relației dintre Ucraina și Rusia, dar mai ales pe statutul Peninsulei Crimeea. Totodată, ne propunem aprofundarea și consolidarea cunoștințelor legate de provocările la adresa securității și a păcii regionale și globale, de analiză și soluționarea conflictelor, dar și de arta diplomatică și negocieri.
Pentru a le facilita participanților o înțelegere completă a realităților lumii ucrainene, vor fi organizate workshopuri și prelegeri, grupate în module și susținute de cunoscuți diplomați de carieră, specialiști sau profesori universitari consacrați.
Pe lângă dimensiunea educațională și de formare a Școlii de Vară, accentul va fi pus pe formularea de soluții viabile pentru problemele puse în discuție prin privirea acestora dintr-o nouă perspectivă, prin prisma normelor de drept internațional aplicabile și a mizelor geopolitice ale conflictului.
De asemenea, programul oferă posibilitatea cunoașterii lumii mediilor în care își desfășoară activitatea diplomații și oamenii politici, activitățile fiind structurate astfel încât să ofere o experiență unică și un instrument educațional de care studenții au nevoie pentru a-și îmbogăți cunoașterea teoretică acumulată pe parcursul anilor universitari.