ASPAPLAST susține sectorul de activitate atât prin evenimente de profil, cât și prin consultanță de specialitate. Cu o vechime de 23 de ani, Asociația Prelucrătorilor de Mase Plastice din România este singura organizație din această industrie la care poate adera orice companie sau persoană fizică care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării maselor plastice, de la companii care au ca obiect de activitate prelucrarea unei mari diversități de mase plastice, la companii care comercializează, în interesul firmelor prelucrătoare de mase plastice, materii prime și utilaje, precum și instituții de învățământ superior și de consultanță în domeniu.
Asociația reprezintă, susține și promovează interesele profesionale ale membrilor săi, atât în raport cu autoritățile publice, cât și sprijinind comunitatea de afaceri în procesul de conformare la legislația Uniunii Europene. Mai mult decât atât, ASPAPLAST promovează companiile din România, prin organizarea de evenimente specifice în țară și în străinătate.
“ASPAPLAST este membru al Mediterranean Cluster, coordonat de organizația PlasticsEurope Italia, care grupează producători, prelucrători de mase plastice din regiunea sud-est europeană și membru asociat al EUPC – European Plastics Converters (Confederația Prelucrătorilor de Mase Plastice din Europa, cu sediul la Bruxelles). Calitatea de membru conferă tuturor firmelor care fac parte din ASPAPLAST posibilitatea de a fi la curent cu ultimele noutăți și informații din sectorul prelucrării maselor plastice din Europa precum și de a discuta și analiza problemele de actualitate specifice țărilor care fac parte din această organizație”, ne-a declarat Marcel Diaconu, președintele ASPAPLAST.
Printre colaboratorii ASPAPLAST se numără ASSOCOMAPLAST – Asociația Italiană a Producătorilor de Mașini și Utilaje pentru Industria de Mase Plastice și Cauciuc, ICE București – Institutul Italian de Comerț Exterior, colaborare ce se reflectă în editarea unui buletin tehnic cu noutăți din domeniul maselor plastice și cauciucului, organizarea de vizite de lucru și seminarii specifice sau misiuni de vizitare târguri de profil. Asociația are parteneriate cu birourile economice și comerciale din cadrul ambasadelor din România, dar și cu organizații și alte asociații – din țară și din străinătate- cu aceleași interese. Nu în ultimul rând, ASPAPLAST colaborează cu Universitatea Politehnică București – Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, prin organizarea de conferințe și seminarii de profil.
Statut de membru
Companiile care doresc să devină membre ASPAPLAST trebuie să știe că vor beneficia atât de informații și consultanță de specialitate, cât și de date statistice, studii de piață și baze de date specifice industriei de prelucrare mase plastice.
Mai mult decât atât, se acordă facilități pentru participarea la colocvii și seminarii tehnice, cursuri de perfecționare sau pregătire, precum și consultanță tehnică prin organizarea de evenimente pe teme de interes.
Pentru membrii săi, asociația facilitează participarea, cu sprijin de la bugetul de stat, conform HG 296/2007, la diferite acțiuni de promovare a exportului pe diferite piețe externe de interes.
Nu în ultimul rând, companiile membre vor primi informații despre cum se pot alinia la nivelul legislației Uniunii Europene, având o continuă susținere pentru aplicarea noilor norme.
Expo Plast
Unul dintre cele mai cunoscute evenimente unde ASPAPLAST este co-organizator este Salonul Internațional de Mase Plastice “Expo Plast”, singura expoziție din România dedicată produselor, echipamentelor și tehnologiilor pentru industria de prelucrare a materialelor plastice.
Expo Plast continuă cele opt ediții ale târgului Interplast Expo, care, până în 2008, a fost organizat la Romexpo București. “Primele ediții ale Expo Plast au avut loc la Romaero Băneasa, cu participări atât interne, cât și internaționale , ale unor companii din țări precum Belgia, Bulgaria, Coreea, Franța – cu pavilion internațional, Germania, Italia, Olanda, Turcia, Ungaria. Începând din 2014, Expo Plast se desfășoară în Pavilionul Central al Romexpo din București și se bucură de noi participări interne și externe. Expo Plast găzduiește companii producătoare de ambalaje, componente pentru industria auto, film agricol, bunuri de consum, articole tehnice și alte produse din cauciuc, aplicații pentru diverse industrii, furnizori de utilaje și echipamente pentru prelucrarea și reciclarea maselor plastice, precum și producători și distribuitori de materii prime și auxiliare”, ne-a explicat președintele ASPAPLAST.
Expozanții care decid să participe la târg beneficiază în fiecare an de întâlniri directe cu parteneri și clienți, dar și de lansări și demonstrații de noi produse și promovarea companiei și a produselor comercializate, precum și de obținerea unui feedback imediat din partea clienților. În plus, pe toată durata desfășurării evenimentului au loc conferințe tematice, prezentări și traininguri pentru jucătorii din industrie. “Vizitatorii Expo Plast sunt factori de decizie (directori de companii, directori de achiziție, ingineri șefi) și specialiști din industria auto, industria prelucrătorilor de mase plastice, a ambalajelor, inginerie mecanică, electronică și electrotehnică, industria medicală, de petrol și gaze. Aceștia au ocazia de a se informa asupra ultimelor soluții tehnice și de a studia și compara ofertele firmelor expozante. Ediția din acest an a Expo Plast va avea loc în perioada 8 – 11 septembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București, unde îi așteptăm pe toți cei interesați să participe”, a adăugat Marcel Diaconu, președintele ASPAPLAST.
Evoluția sectorului de activitate
Chiar dacă efectele crizei economice au fost unele puternice, companiile care își desfășoară activitatea în domeniu au înțeles faptul că investițiile în tehnologie vor conduce la creșterea capacității de producție, spun oficialii asociației.
Procentual, industria de prelucrare a maselor plastice din țara noastră a înregistrat anul trecut o pondere de 6,88% din totalul industriei prelucrătoare, în creștere comparativ cu 5,14%, nivel înregistrat în anul 2013. “În industria prelucrătoare activează în acest moment peste 39.000 firme, dintre care aproximativ 2.700 sunt în domeniul maselor plastice și cauciucului, clasificate conform cod CAEN 22, repartizate pe mai multe domenii de activitate: fabricarea articolelor din material plastic, 2450 firme, și fabricarea articolelor din cauciuc, 270 firme. În sectorul de prelucrare a maselor plastice, firmele de producție sunt repartizate astfel: 11% din totalul firmelor activează în sectorul fabricării de plăci, folii, tuburi, profile din material plastic; 17% în sectorul fabricării de ambalaje din material plastic; 53% în sectorul fabricării de articole din material plastic pentru construcții și 19% în sectorul fabricării de alte articole din material plastic”, ne-a explicat Marcel Diaconu, președintele ASPAPLAST.
Probleme vs. soluții
Oficialii ASPAPLAST afirmă că industria maselor plastice este una cu un grad redus de poluare și are o contribuție importantă la utilizarea cât mai eficientă a resurselor naturale, nu necesită o investiție foarte ridicată și asigură dezvoltarea economiei, prin locurile de muncă și dezvoltarea exportului și a mai multor industrii. În același timp însă, există și puncte slabe ale industriei, precum salariile mici din România, fluctuațiile mari ale prețului materiilor prime, o preocupare mică a investitorilor pentru câștigarea piețelor tradiționale și costurile mari de producție, ce se reflectă într-un final în produsul finit.
Cât despre problemele cu care se confruntă companiile din țara noastră, printre cele mai importante se numără lipsa unor date statistice clare, birocrația din sistemul financiar – bancar, închiderea combinatelor din petrochimie Arpechim și Oltchim – principali furnizori de materie primă pentru prelucrătorii de mase plastice și concurența internațională neloială a firmelor din Turcia sau China. “Soluțiile pentru relansarea industriei, care se impun pe piață, sunt obligativitatea ca toți operatorii economici din sector să raporteze la Institutul Național de Statistică, într-un sistem centralizat și bine definit, date statistice cu privire la anumiți indicatori economici, reducerea numărului de taxe, impozite și alte obligații fiscale, precum și reducerea birocrației din sistemul financiar – bancar. În plus, este nevoie de acces la finanțare europeană, cu indicatori specifici proiectului, nu global pe întreaga firmă, transparență în relația cu eventualii investitori și necesitatea dezvoltării de programe de introducere a tehnologiilor noi, pentru pregătirea forței de muncă de la nivel de operator, până la nivel de studii superioare, mai ales muncitori și studii medii”, ne-a declarat Marcel Diaconu, președintele ASPAPLAST.
Oficialii Asociației Prelucrătorilor de Mase Plastice din România susțin de asemenea înființarea, în cadrul unor centre universitare importante, de secții de ingineri specializați în prelucrarea maselor plastice și cauciuc, dar și de masterate și doctorate specifice, cu mențiunea ca masteratul să fie acordat absolventului de studii superioare doar după angajarea în producție.