Așteptările angajaților pentru 2014

01.02.2014

Care sunt domeniile unde se vor face cele mai multe angajări în acest an? Țara noastră nu se poate mândri, din păcate, cu unul dintre locurile fruntașe în topul salariilor la nivelul Uniunii Europene. Există încă români care sunt plătiți cu doar un euro pe oră, iar criza economică nu a dus decât la înghețarea sau micșorarea salariilor care și înainte de recesiune erau foarte mici, comparativ cu cele câștigate de angajații de peste granițe.

Salariul minim

În cifre, în țara noastră sunt peste 474.000 de angajatori și mai bine de 5.1 milioane de salariați. Dintre aceștia aproximativ 900.000 de angajați primesc salariul minim pe economie, potrivit informațiilor oferite de Inspecția Muncii, iar diferența dintre cei care au remunerația minimă stabilită prin lege și sute de mii de alți angajați nu este deloc una semnificativă.

Premierul Victor Ponta a anunțat la finalul anului trecut că se dorește majorarea salariului minim brut pentru a ajunge la nivelul de 900 de lei la începutui lunii iulie a acestui an, dar date fiind creșterile de preț care sunt anunțate pentru tot anul 2014, un salariu mai mare nu va avea efecte vizibie asupra bunăstării românilor.

Care ar fi soluția? Poate modelul de acordare al salariului minim de peste granițe. Dacă la noi nivelul este același indiferent de domeniul în care lucrează salariații sau pregătirea acestora, în alte țări nivelul salariului minim este calculat în funcție de pregătirea oamenilor. E drept, în alte state nici măcar nu există un nivel stabilit al unui venit minim, dar asta pentru că economia funționează atât de bine, încât toți angajații își pot negocia o sumă de bani pentru un trai decent, în funcție de experiență și pregătire.

La mijlocul anului trecut, datele făcute publice de Eurostat arătau că România are cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, calculat la paritatea puterii de cumpărare. În termeni nominali, țara noastră ocupa la acea vreme penultimul loc în topul salariilor minime, cu 179 de euro brut pe lună. Singurul stat care era clasat după România a fost Bulgaria, cu 159 de euro brut.

La celălalt capăt al clasamentului se află Luxemburg, unde un salariat câștigă cel puțin 1.874 de euro brut, în termeni nominali. Asta se traduce prin 1.539 de euro brut la paritatea puterii de cumpărare, având în vedere prețurile mai ridicate. Pe locul secund s-a situat Belgia, cu 1.502 euro brut, adică 1.373 de euro, ca putere de cumpărare. Podiumul este completat cu Olanda, unde salariații câștigă cel puțin 1.478 de euro brut, respectiv 1.367 de euro.

Nivelul averilor

O cercetare a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare arăta anul trecut care sunt localitățile din România unde nivelul de trai este cel mai ridicat, respectiv cel mai scăzut. Studiul ia în calcul mai mulți indicatori, precum educația, vârsta, speranța de viață, numărul de autoturisme la mia de oameni, suprafața medie a casei, precum și cât de mari sunt locuințele oamenilor, așadar nu doar veniturile care intră într-o gospodărie, ci mult mai multe informații secundare. Cea mai bogată localitate, este, potrivit raportului de mai sus, comuna Dumbrăvița din Timiș, urmată de Voluntari din Ilfov, Corbeanca din Ilfov și Predeal.

O altă cercetare, făcută de data aceasta de Global Wealth Report, explica la finalul anului 2013, că țara noastră este pe locul 42 în topul averilor financiare acumulate de locuitori. Asta în ciuda salariilor deloc de invidiat. Concluzia: pătura de mijloc a societății este redusă, există salarii mici și altele foarte ridicate, foarte puțini oameni fiind între cele două extreme.

România se află așadar pe locul 42 în clasamentul mondial realizat după averea financiară acumulată de fiecare locuitor. Inedit este faptul că românii se află în fața unor state precum Rusia, Turcia, Ucraina sau Argentina.

România arată o recuperare anevoioasă după scăderile abrupte ale activelor financiare din 2008 și 2009, spre deosebire de majoritatea țărilor din ECE. Este de remarcat faptul că, la nivelul regiunii ECE, valoarea activelor financiare nete ale gospodăriilor în 2012 este deja cu circa 40% peste nivelul de vârf anterior înregistrat în 2007, înaintea crizei„, se arată în comunicatul de presă Allianz, potrivit raportului Global Wealth Report.

Așteptări pentru 2014

Nivelul salariilor nete ale tinerilor absolvenți va fi cuprins între 800 și 2.000 de lei pe lună pentru anul în curs, iar domeniile în care se vor face cele mai multe angajări  vor fi telesales, call center, IT și farma. Acestea sunt estimările realizate pentru anul 2014 ale companiei Lugera The People Republic.

Potrivit studiului realizat de Manpower, doar 11% din firmele din țara noastră și-au anunțat intențiile de a face noi angajări, cel puțin pentru prima parte a anului. Cele mai bune previziuni în acest sens sunt cele ale companiilor care activează în industria prelucrătoare. Aici, așteptările nete de angajare se ridică la nu mai puțin de 13 procente.

Există însă și domenii în care firmele au declarat că nu vor recruta forță de muncă în prima parte a anului. Este vorba despre segmente afectate grav de criza economică de ani de zile. Unul dintre acestea este domeniul construcțiilor, unde previziunea netă de angajare este de -11%.

Cercetarea mai arată faptul că în toată țara intențiile de angajare sunt mai scăzute fată de aceeași perioadă a anului trecut. Domeniul în care acest lucru se face simțit cel mai bine este sectorul de comerț cu ridicata și cu amănuntul. Vestea bună vine de la domeniile unde s-au înregistrat creșteri semnificative. Agricultura, vânătoarea, silvicultura sau pescuitul sunt doar câteva dintre acestea.

De la estimări la realitate însă este cale lungă, iar mulți analiști sunt de părere că anul 2014 este cel care va pune capăt efectelor crizei economice sau cel puțin efectelor puternice și care se întind pe o perioadă foarte lungă de timp și în toate segmentele de activitate.

 

Citiți și despre:

  • Deschideri susţinute în 2014 pentru LeonidasDeschideri susţinute în 2014 pentru Leonidas Leonidas deschide un nou magazin la Iaşi şi are în plan Cluj, Timişoara şi Constanţa. Peste 100 de tipuri diferite de ciocolată belgiană, distribuite în mai bine de 1.400 de puncte de vânzare care sunt […]
  • Creștere de 60% a cifrei de afaceri pentru Modpack System în 2013Creștere de 60% a cifrei de afaceri pentru Modpack System în 2013 Modpack System vrea să lanseze trei puncte de lucru noi în 2014, două în țară și unul în Polonia. Modpack System este una dintre cele mai importante companii specializate în furnizarea de soluții complete și […]
  • Taxele și impozitele se pot plăti şi onlineTaxele și impozitele se pot plăti şi online Anul începe cu plata taxelor și impozitelor, cu reducere. Este cunoscut deja faptul că impozitele plătite până la data de 31 martie aduc o reducere de 10%. Tocmai de aceea, încă din primele luni ale anului […]
  • Care sunt modificările aduse legii insolvenței?Care sunt modificările aduse legii insolvenței? De vorbă cu avocata Evelina Minulescu despre legea insolvenței și efectele asupra companiilor românești. Având în vedere situația  economică și legislativă din România ultimilor aproximativ cinci ani, apărută […]
  • Renania vrea să se extindă în Europa Centrală și de Sud EstRenania vrea să se extindă în Europa Centrală și de Sud Est Renania, lider de piață la echipamente și soluții pentru securitate și sănătate în muncă. Sunt multe domeniile în care echipamentele de protecție a muncii sunt indispensabile. Ceea ce este și mai important […]