Slide

Stiri: IT&C

Atac cibernetic Spitalul CF Witting

Atac cibernetic la Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting

23.07.2021

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 20 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Atac cibernetic Spitalul CF Witting. SRI, în colaborare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, au investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS care a vizat serverele entităţii din domeniul sănătăţii.

Atac cibernetic Spitalul CF Witting. Atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări

Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecţie, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP).

Recomandări

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experţii Centrului Naţional CYBERINT şi CERT-RO recomandă implementarea unor politici şi măsuri de securitate precum:

  • Utilizarea unei soluţii antivirus actualizate;
  • Dezactivarea serviciului RDP de pe toate staţiile şi serverele din reţea;
  • Actualizarea sistemelor de operare şi a tuturor aplicaţiilor utilizate;
  • Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
  • Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistraţi, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugaţi în mod nelegitim;
  • Realizarea unor copii de siguranţă a datelor critice pe suporţi de date offline;
  • Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicaţie de decriptare în mediul online.

Citeşte şi Cybersecurity, o provovare în 2021