Atac de tip phishing pe Facebook: 10.000 de victime în doar două zile

06.07.2016

Un expert Kaspersky Lab a descoperit un atac malware care a păcălit aproximativ 10.000 de utilizatori de Facebook din toată lumea și a reușit să le infecteze dispozitivele, după ce au primit un mesaj de la un prieten, care îi anunța că au fost menționați într-un comentariu.

Dispozitivele compromise au fost folosite ca să atace conturile de Facebook, astfel încât să permită progagarea prin intermediul prietenilor victimei și alte activități frauduloase. Cele mai afectate au fost unele țări din America de Sud și Europa, Tunisia și Israel.

În luna iunie, mii de utilizatori au primit un mesaj pe Facebook, din partea unui prieten, spunându-le că au fost menționați într-un comentariu. Mesajul fusese, de fapt, inițiat de grupul de infractori și a dus la un atac în două etape. În primă instanță, era descărcat un troian în computerul utilizatorului, care instala, printre altele, o extensie malware a browser-ului Chrome. Acest lucru permitea derularea celei de-a doua etape, preluarea contului de Facebook al victimei atunci când se loga prin intermediului browser-ului compromis.

Un atac de succes îi dădea grupului de infractori, printre altele, puterea de a schimba setările de confidențialitate și de a fura date, permițându-le să răspândească infecția prin intermediul prietenilor victimei sau să deruleze alte activități cum ar fi expedierea de mesaje spam sau generarea de “like-uri’ și “share-uri” false. Programul malware a încercat să se protejeze, trecând în black-list accesul la anumite site-uri, cum ar fi cele ale companiilor de securitate.

Kaspersky Security Network a înregistrat aproape 10.000 de tentative de infectare în toată lumea. Cele mai afectate țări au fost Brazilia, Polonia, Peru, Columbia, Mexic, Ecuador, Grecia, Portugalia, Tunisia, Venezuela, Germania și Israel.

Persoanele care folosesc computere cu sisteme Windows pentru a intra pe Facebook au fost cele mai expuse, în timp ce telefoanele cu Windows OS este posibil să fi fost expuse, într-o anumită măsură. Utilizatorii de dispozitive mobile cu Android și iOS au fost imuni la amenințare, pentru că programul malware a folosit date care nu sunt compatibile cu aceste sisteme de operare.

Troianul utilizat de atacatori nu este nou. În urmă cu aproximativ un an, a avut un mod de operare similar. În ambele cazuri, indiciile de limbaj din programul malware par să sugereze că autorii sunt membrii unei grupări de limbă turcă.

Facebook a rezolvat acum problema și blochează tehnicile folosite pentru a răspândi programul de pe computerele compromise. Reprezentanții Facebook spun că nu au observat alte tentative de infectare. Și Google a înlăturat cel puțin una dintre extensiile vinovate, din Chrome Web Store.

“Două aspecte ale acestui atac ies în evidență. În primul rând, răspândirea programului malware a fost extrem de eficientă, ajungând la mii de utlizatori în numai 48 de ore. În al doilea rând, răspunsul din partea utilizatorilor și din partea media a fost aproape la fel de rapid. Reacția lor a atras atenția asupra campaniei și a dus la măsuri prompte și la investigații din partea companiilor implicate”, a spus Ido Naor, Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab.

 

 

Citiți și despre: