Atacuri cibernetice

Atacul cibernetic GoldenEye: Ce vulnerabilităţi speculează hackerii?

28.06.2017

Primele indicii arată că atacatorii care operează amenințarea informatică GoldenEye exploatează aceeași vulnerabilitate din Windows dezvoltată inițial de Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) în scopuri de spionaj și folosită ulterior de atacatorii din spatele amenințărilor ransomware WannaCry și Adylkuzz, conform Bitdefender. Aşadar, o analiză preliminară a specialiștilor Bitdefender arată că versiunea de ransomware GoldenEye folosește aceeași vulnerabilitate EternalBlue, prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows, pe care au exploatat-o în luna mai 2017 și atacatorii din spatele WannaCry și Adylkuzz.

În plus, apariția amenințării GoldenEye confirmă previziunile Bitdefender conform cărora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitatea EternalBlue (MS17-010) din sistemul de operare Windows, operată anterior de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite ale Americii (NSA), până ce toți utilizatorii vor fi făcut actualizarea la cea mai recentă versiune.

Vulnerabilitatea EternalBlue permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate.

Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender susțin ferm că victimele nu ar trebui să achite sumele cerute de criminalii informatici din mai multe motive:

 • Nu există niciun fel de garanție că atacatorul va onora promisiunea și va reda accesul la date.
  În cazul în care plătesc, victimele pot fi țintite din nou de atacatori, dat fiind că își construiesc în fața infractorilor un istoric de bun platnic.
 • Fiecare sumă de bani transferată va ajuta dezvoltatorii de ransomware să construiască versiuni și mai complexe și să crească amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc moneda virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil ca banii respectivi să fie urmăriți.

Recomandările experților în securitate Bitdefender pentru companii:

 • Faceţi o evidenţă clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţa nu ştiaţi.
 • Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări.
 • Asiguraţi-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.
 • Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna muncă unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.
 • Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.
 • Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.
 • Înainte că un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensa cerută de către atacatori sau dacă vă asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor accesul la datele criptate.
 • Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a afla ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.
 • Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistenţă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.

De asemenea, analiștii Kaspersky Lab au anunţat că investighează un nou val de atacuri ransomware care vizează organizații din toată lumea. Rezultatele noastre preliminare sugerează că nu este vorba de Petya, așa cum s-a spus, ci de un ransomware care nu a mai fost întâlnit până acum. Chiar dacă sunt câteva asemănări cu Petya, are o funcționalitate complet diferită. Am denumit acest ransomware ExPetr.

Datele telemetrice ale companiei indică aproximativ 2.000 de utilizatori atacați până acum. Organizațiile din Rusia și Ucraina sunt cele mai afectate, dar au fost înregistrate atacuri și în Polonia, Italia, Marea Britanie, Germania, Franța, SUA, România și alte țări.

Pare să fie un atac complex, care implică mai mulți vectori. Putem confirma că sunt folosite exploit-urile modificate EternalBlue și EternalRomance pentru propagarea în interiorul rețelelor corporate.

 

 

Citiți și despre: