Stiri: IT&C

Atacuri cibernetice asupra companiilor

Atacuri cibernetice asupra companiilor. Ce spun managerii IT?

10.12.2019

Atacuri cibernetice asupra companiilor. Nu mai puțin de 40% dintre managerii IT din țara noastră afirmă că organizațiile pe care le conduc au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimii doi ani. În același timp, 26,9% dintre aceștia au recunoscut că nu știu dacă organizația lor a fost ținta unor atacuri cibernetice, relevă studiul „Connect Romania 2019” la care au răspuns peste 500 de specialiști IT, participanți la evenimentul Connect România.

Atacuri cibernetice asupra companiilor. Lipsa bugetelor

Dacă în 2018, managerii IT considerau că lipsa conștientizării amenințărilor de securitate la nivel de top management este principalul obstacol în securizarea companiei în fața amenințărilor cibernetice, în 2019 participanții la studiu au identificat ca principal obstacol lipsa bugetului (46,5%).

Următoarele obstacole identificate sunt:

  • lipsa conștientizării amenințărilor de securitate la nivel de top management, care a înregistrat o scădere semnificativă (34,3% în 2019, față de 46,1% în 2018)
  • lipsa experților în securitatea IT din cadrul companiei (32,6%, față de 32,7% în 2018)
  • lipsa unor tehnologii și instrumente adecvate în asigurarea unei protecții eficiente împotriva amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate (28,4% în 2019, față de 24,9% în 2018).

Atacuri cibernetice asupra companiilor. Angajații

O altă provocare cu care se confruntă managerii IT este reprezentată de refuzul angajaților de a respecta regulile de securitate.

Vestea îmbucurătoare este că acest procent a scăzut în 2019 față de anul trecut.

Principalele priorități IT ale companiilor în 2020 sunt:

  • furnizarea de servicii IT stabile
  • îmbunătățirea securității cibernetice
  • dezvoltarea de noi produse și servicii inovatoare

Așadar, 52% dintre managerii IT au precizat că furnizarea de servicii IT stabile reprezintă principala preocupare pentru departamentele IT pe care le conduc în următorul an, urmată de:

  • îmbunătățirea securității cibernetice (47,8% dintre respondenți)
  • dezvoltarea de noi servicii și produse inovatoare (34,7%)
  • creșterea eficienței operaționale (33,1%)
  • îmbunătățirea experienței clienților (31,8%)

Atacuri cibernetice asupra companiilor. Ce spun autorii studiului?

„Volumul de date a explodat atât la nivel mondial, cât și în România. Companiile nu mai pot procesa și administra datele cu infrastructurile actuale. Avem nevoie de rețele inteligente, care să folosească procese de tip machine learning și AI, de tehnologii de automatizare, capabile să administreze dezvoltarea noilor infrastructuri digitale. În același timp, atacatorii profită de faptul că echipele de securitate întâmpină dificultăți în asigurarea securității rețelei, aflate într-o continuă evoluție și extindere. O combinație de bune practici și tehnologii avansate de securitate pot contribui semnificativ la protejarea datelor și utilizatorilor. Mai mult decât atât, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă companiile în zona IT este lipsa resursei umane care poate ajuta la gestionarea acestei complexități. Cisco răspunde tuturor acestor provocări cu soluții inovatoare, care ajută companiile să parcurgă drumul de la complexitate la simplificare operațională”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.

Citește și Rezultate financiare City Insurance 2019. Creștere de 38% în primele nouă luni