Stiri: IT&C

Atacuri cibernetice

Numărul atacurilor cibernetice, în scădere în 2019

24.04.2020

Atacuri cibernetice. Anul trecut, 773.943 utilizatori ai soluţiilor Kaspersky au fost atacaţi de troieni bancari. Dintre aceştia, o treime (35,1%) erau corporaţii, conform Kastersky Lab. În plus, 30% dintre utilizatorii globali atacaţi de malware-ul bancar proveneau din Rusia.

Atacuri cibernetice. Troienii bancari

Troienii bancari sau “bankers” se numără printre cele mai răspândite instrumente folosite de atacatorii cibernetici, în scopul principal de a fura bani. În mod obișnuit, troienii bancari caută datele de identificare ale utilizatorilor pentru plăţile electronice şi pentru serviciile de banking online, deturnează parolele unice şi apoi transmit aceste date către atacatori.

Anul trecut, o treime dintre aceste atacuri au vizat utilizatorii corporativi, o creştere faţă de ponderile de 24%-25%, care rămăseseră relativ constante în ultimii trei ani. Potrivit experţilor, motivul este clar: atacurile asupra sectorului B2B nu numai că pot oferi acces la conturile bancare sau la sistemele de plăţi, dar, prin expunerea angajaţilor, pot de asemenea compromite resursele financiare ale unei companii.

Atacuri cibernetice. Rusia, pe locul I

Rusia şi-a menţinut poziţia de cea mai vizată naţiune în anul 2019, de acolo provenind peste 30% dintre utilizatorii globali atacaţi de malware-ul bancar. Este urmată de:

  • Germania (peste 7%)
  • China (peste 3%)

”Nu suntem încă feriți de amenințările financiare”

“În timp ce numărul total de atacuri cu troieni bancari a scăzut în 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatişti indică faptul că nu suntem încă feriţi de ameninţările financiare. Prin urmare, cerem tuturor utilizatorilor să rămână vigilenţi atunci când efectuează operaţiuni financiare de pe calculator. Aflându-ne într-o perioadă în care lucrul de acasă a atins cote extrem de înalte, în contextul pandemiei, este deosebit de important să nu subestimăm interesul atacatorilor cibernetici pentru furturile de bani”, spune Oleg Kupreev, expert în securitate la Kaspersky.

Atacuri cibernetice. Phishing financiar

De asemenea, ponderea phishing-ului financiar a crescut de la 44,7% la 51,4% din totalul incidenţelor de phishing detectate.

Ponderea atacurilor de phishing asupra sistemelor de plată şi a magazinelor online a reprezentat aproape 17% şi, respectiv, peste 7,5% în 2019. Aceasta pondere este similară cu nivelurile din 2018.

Ponderea phishing-ului financiar întâlnit de utilizatorii de Mac a scăzut uşor, reprezentând 54%.

Atacuri cibernetice. Troieni bancari

În 2019, numărul de utilizatori atacaţi cu troieni bancari a fost de 773.943, o scădere faţă de cele 889.452 ţinte atacate în 2019.

35,1% dintre utilizatorii atacaţi cu malware-ul bancar au fost utilizatori corporatişti.

În ceea ce priveşte malware bancar pe Android, în 2019, numărul de utilizatori care au întâlnit un malware bancar a scăzut la puţin peste 675.000, de la aproximativ 1,8 milioane. Rusia, Africa de Sud şi Australia au fost ţările cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi.

Citește și Suspendarea ratelor OTP Bank. Anunțul făcut de bancă pentru toți clienții care au luat credite