Atacuri informatice 2019

Atacuri informatice 2019. Număr record de amenințări, în acest an

20.11.2019

Atacuri informatice 2019. Numărul amenințărilor informatice va atinge pragul istoric de un miliard. Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender estimează că numărul total al amenințărilor informatice va depăși în premieră în acest an pragul de un miliard de unități, cea mai agresivă fiind ransomware, aflată în plină expansiune.

Atacuri informatice 2019. Ransomware, cea mai profitabilă amenințare din istorie

Față de perioada similară a anului trecut, numărul dezvoltatorilor de amenințări de tip ransomware, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă în schimbul redării accesului la acestea, a crescut cu peste trei sferturi. Acest tip de atac vizează:

  • organizații mari
  • instituții de învățământ
  • infrastructuri critice

Astfel, ransomware a devenit cea mai profitabilă amenințare informatică din istorie. Vorbim, așadar, de încasări de miliarde de dolari în conturile atacatorilor.

Atacuri informatice 2019. Mize financiare uriașe

Miza financiară uriașă face ca dezvoltatorii de ransomware să își adapteze constant:

  • modelul de business
  • tehnicile de atac
  • strategiile

Destructurarea GrandCrab

Destructurarea GandCrab de către autorități și companiile de securitate informatică, anterior lider al pieței de ransomware cu o cotă de piață de peste 50%, a lăsat un gol pe care alte grupări infracționale au încercat să îl umple cu noi versiuni de familii de ransomware.

Prin urmare, fragmentarea pieței în organizații mai mici va însemna că piața dezvoltării de ransomware va deveni și mai rezistentă la eforturile autorităților și industriei de securitate de a o desființa.

Atacuri informatice 2019. Spam-ul

A doua cea mai mare creștere, de aproape 50%, o înregistrează volumul de spam care ajunge în inboxurile utilizatorilor.

Atacuri informatice 2019. Dispozitive smart vulnerabile

Numărul de dispozitive smart vândute la nivel mondial a depășit 22 de miliarde. Cele mai multe sunt vulnerabile la atacuri informatice simple prin care atacatorii le pot controla de la distanță și le pot adăuga în rețele de tip botnet.

”Armata” de dispozitive inteligente astfel creată poate da jos infrastructuri critice pentru funcționarea internetului și chiar întrerupe temporar serviciile care depind de infrastructuri IT. Acestea pot duce la pierderi potențiale estimate la 12 milioane de euro pentru angajatorii din România pentru fiecare oră în care angajații acestora nu își pot desfășura activitatea.

Se estimează că numărul gadgeturilor inteligente va ajunge la peste 40 de miliarde până în 2025. Acestea vor genera un trafic total de aproape 80 de zettabiți de date.

Atacuri informatice 2019. Miza este foarte mare

Miza de a compromite dispozitivele este ridicată. Motivul este următorul: atacatorii ce controlează rețele de astfel de dispozitive compromise șantajează proprietarii site-urilor atacate și cer sume importante în schimbul retragerii armatelor pe care le controlează.

În cazul unor magazine online sau site-uri de presă, întreruperea funcționării poate cauza pagube foarte mari.

Chiar dacă autoritățile lucrează la o modalitate de reglementare a industriei Internet of Things prin introducerea unor standarde minime de securitate, atacatorii vor continua să facă bani din vulnerabilitățile identificate în diverse gadgeturi pe fondul avansului numărului de dispozitive.

Citește și Cele mai vândute produse de Black Friday 2019

 

 

Citiți și despre: