Stiri: Social

Atenție turiști: zi fără mașini în Franța

25.08.2015

Cei care și-au ales destinația de vacanță la finalul lunii viitoare în Franța trebuie să știe că ziua de 27 septembrie a fost declarată “zi liberă fără mașini”. Astfel, turiștii care au închiriat mașini sau care se bazează pe transportul public sunt nevoiți să își schimbe planurile.

Anunțul oficial a fost realizat de Atout France, agenția de dezvoltare turistică a Franței, iar evenimentul este doar primul pas dintr-un plan bine stabilit care are drept scop micșorarea poluării aerului în țară.

Parisul nu este singura capitală turistică ce a recurs la o astfel de măsură. Bruxelles sau Bogota sunt alte două exemple. Agențiile de turism locale sunt de părere că turiștii vor descoperi o nouă față a orașului, una mult mai liberă și astfel se vor orienta spre obiectivele turistice mult mai ușor, dar vor descoperi și secretele ascunse ale orașului, odată ce străzile nu vor mai fi ocupate de mașini.

Astfel, în intervalul orar 11:00 și 18:00 cea mai mare parte din centrul orașului va fi închis, iar companiile de autocare pentru turiști sunt anunțate să utilizeze zonele speciale de parcare din Pershing și Bercy.

Următoarele mijloace de transport nu sunt afectate:

  • Autobuzele de transport public (RATP), metroul și trenurile rapide (RER)
  • Autobuzele turistice regulate (Big Bus, Opentour, Foxity)
  • Autobuzele Air France, care unesc aeroporturile de orașul Paris
  • Taxiurile
  • Automobilele persoanelor cu dizabilități (cei care dețin permis de parcare european)
  • Riveranii

Cu toate acestea, toate mașinile au o limită maximă de viteză de 20 de kilometri la oră.