Stiri: Social

Atenţionare meteo: Furtuni în toată ţara

20.09.2017

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenţionări de vreme rea: un cod galben şi unul portocaliu de furtună, valabile pentru întreaga Românie, cu excepţia judeţelor Tulcea şi Constanţa. Conform sursei citate, fenomenele vizate sunt următoarele: instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și cantități de apă însemnate.

Atenţionarea este valabilă şi în Bucureşti, unde primarul Capitalei a anunţat că şcolile se vor închide mai devreme, mai exact la ora 17:00.

Codul galben este valabil în perioada 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 21.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

De asemenea, codul portocaliu este valabil în perioada 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10, în judeţele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău.

Astfel, în intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite și avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate.