Stiri: Finante

Închiderea programelor operaționale 2014-2020

România va primi sprijinul BEI pentru atragerea fondurilor europene

25.02.2022

Atragerea fondurilor europene. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Christian Kettel-Thomsen, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind Sprijinul pentru Implementarea Proiectelor între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru perioada 2021-2027.

România va beneficia de sprijinul BEI pentru atragerea fondurilor UE alocate pentru perioada 2021-2027, după semnarea unui Memorandum în acest sens.

Ce spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene?

”Acest Memorandum este o realizare importantă deoarece ne va permite să beneficiem de expertiza şi sprijinul BEI în perioada de programare 2021-2027”, a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Potrivit documentului, în timpul reuniunii, au fost discutate detalii referitoare la sprijinul pe care experţii BEI îl pot asigura în implementarea instrumentelor financiare aferente Politicii de Coeziune, respectiv a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Atragerea fondurilor europene. BEI va asigura sprijin în vederea:

  • definirii portofoliului proiecte
  • realizării obiectivelor din cadrul Acordului de Parteneriat 2021-2027 şi reformelor structurale asumate

Scopul sprijinului BEI va fi atragerea fondurilor europene alocate României pentru 2021-2027.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi aspecte referitoare la sprijinul oferit de Grupul BEI în implementarea instrumentelor financiare aferente Politicii de Coeziune şi Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În context, ministrul Dan Vîlceanu a subliniat că echipa MIPE mizează pe sprijinul experţilor BEI în respectarea principiului “Do No Significant Harm” în cadrul proiectelor ce vor fi finanţate.

În cadrul politicii de coeziune 2021 – 2027 României îi sunt alocate fonduri în valoare de aprox. 31 miliarde euro (preţuri curente). În acelaşi timp, alocarea PNRR este de 29,2 miliarde euro.

Citeşte şi Consultări pentru Planul Național Strategic 2023-2027