Au fost adoptate noi reguli privind protecția datelor

15.04.2016

Noile reguli ale UE privind protecția datelor, destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate de deputați europeni. Reforma stabilește și standarde minime pentru utilizarea datelor în scopuri judiciare sau polițienești.

Votul Parlamentului European încheie procesul de peste patru ani de reformă a regulilor UE pentru protecția datelor. Reforma va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995, când internetul era încă în stadiu incipient, cu un regulament care va conferi cetățenilor mai mult control asupra informațiilor lor private în lumea digitizată a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, băncilor online și transferurilor globale.

”Regulamentul general pentru protecția datelor transpune în realitate un înalt și uniform nivel de protecție a datelor în UE. Este un mare succes al Parlamentului European și un ”da” hotărât european pentru drepturile consumatorului și competiție în era digitală. Cetățenii vor putea să decidă singuri ce informații personale vor să facă publice”, a spus Jan Philipp Albrecht (Verzi, DE), raportorul Parlamentului.