Slide

Editia IULIE

Aurul, una dintre cele mai sigure investiții

01.07.2016

Prețul aurului a depășit 1.300 dolari uncia, anul acesta. Anul acesta prețul aurului a depășit 1.300 de dolari uncia, iar analiștii spun că acest metal prețios este una dintre cele mai sigure investiții, în prezent. Creșterea prețului aurului din acest an este susținută de apetitul redus pentru risc al investitorilor, precum și de evenimentele majore pe plan politic, precum referendumul de ieșire a Mării Britanii din Uniunea Europeană sau alegerile prezindențiale din SUA.

Relansarea economică modestă din Statele Unite și încetinirea ritmului de creștere din economiile avansate îi determină pe investitori să folosească aurul drept protecție în perioade de incertitudine politică sau economică, plecând de la ipoteza că metalul prețios își păstrează mai bine valoarea decât alte active în perioade de turbulențe pe piețele financiare.

Doar în acest an, prețul aurului a avut un avans semnificativ, atingând un nivel record al ultimilor doi ani, de 1.335 dolari uncia. Însă, nivelul este cu aproape 30% mai scăzut decât recordul de 1.900 de dolari, înregistrat în anul 2011. Acest fapt îi face pe analiștii din piețele financiare să spună că mai este loc de creștere și să parieze pe metalul galben.

Rezultatele referendumului din Marea Britanie au adus și ele o creștere semnificativă la prețul aurului.

În momente de nesiguranță, investitorii tind să se „refugieze” în aur, pentru că aurul le oferă siguranța de care au nevoie

„Piața pare să fi fost total nepregătită pentru acest rezultat al referendumului britanic. Unul dintre beneficiarii lui a fost aurul. Când sunt probleme, lumea tinde să se „refugieze” în aur, în sensul că devine un plasament bun pentru investiții. Prețul aurului față de lira sterlină a crescut deja cu 15%, față de Euro cu 10% și față de USD cu 5%. Am trecut peste pragul de 1.300 dolari uncia, ceea ce înseamnă că începem să privim spre 1.400 de dolari per uncie. După faza inițială de creștere, vom trece în etapa de consolidare, deci vom avea o zonă de suport între 1.300 dolari/uncie și 1.315 dolari/uncie, dar vom continua să vedem investițiile direcționate către aur, ceea ce l-ar putea duce din nou către cotația cea mai ridicată înregistrată în 2014: 1.400 dolari/uncie”, a declarat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank despre evoluția prețului aurului, după ce britanicii au votat ieșirea din UE.

Corelație cu dolarul

Analiștii spus că prețul aurului are și o corelație inversă puternică cu dolarul american. Astfel, atunci când valoarea dolarului crește prețul aurului scade și atunci când dolarul își pierde din valoare sau când este în inflație, valoarea aurului va crește pentru că sunt necesari mai mulți dolari pentru o uncie. Această regulă se respectă în procent de 80%. Creșterea ratei dobânzii de referință întărește moneda țării respective, politică de rată a dobânzii fiind un factor important de influență asupra cotațiilor perechilor valutare.

Astfel, dacă într-o țară se mărește rata de dobândă, moneda țării respective se va întări, deoarece o dobândă mai mare va atrage mai mulți investitori străini.

Aurul este cunoscut drept un plasament de „siguranță”, o investiție neutră din punctul de vedere al riscului de țară și o alternativă la moneda de rezervă a lumii, dolarul american

Conform specialiștilor, chiar dacă prețul aurului a avut oscilații în ultima perioadă, există un entuziasm pe această piață. Aurul s-a bucurat de o creștere spectaculoasă în prima parte a anului, iar cauzele ce au stat în spatele acestui avans sunt incertitudinea în ceea ce privește creșterea economică și cererea de bunuri și servicii la nivel mondial.

Temerile legate de o încetinire a creșterii economice în China au trimis investitorii spre active mai sigure, de refugiu, cum este aurul

De asemenea, alți analiști susțin că avansul prețului aurului din primele luni ale anului curent a fost susținut de temerile legate de o încetinire a creșterii economice în China, fapt care ar putea avea repercusiuni serioase și asupra altor state ale lumii. „Aceste temeri au trimis investitorii spre active mai sigure, de refugiu, cum este aurul”, a afirmat un alt analist, adăugând că achiziționarea metalului galben a fost susținută și de previziunile privind o posibilă scădere a dobânzilor practicate de Banca Centrală a Statelor Unite – Federal Reserve (Fed).

Totodată, aurul a beneficiat și de o schimbare pozitivă a intențiilor speculative în favoarea mărfurilor, fiind puternic susținute de influxul de capital a fondurilor de investiții.

Cererea de aur rămâne ridicată

Și în următoarea perioadă se estimează că cererea pentru aur va rămâne ridicată, întrucât mediul macroeconomic este din ce în ce mai vulnerabil, la care se adăugă și incertitudinea politică din Statele Unite și Europa.

SUA: Un an electoral incert

În Statele Unite, investitorii au de a face și cu un an electoral, perioadă care are un impact negativ asupra titlurilor de pe piețele de capital. De asemenea, nici în Europa nu se preconizează o perioadă lipsită de incertitudini, în condițiile în care economiile dezvoltate nu au creșterile estimate la începutul anului, iar criza din Grecia nu și-a găsit încă rezolvarea și echilibrul.

De asemenea, existența unor tensiuni între Fondul Monetar Internațional și Germania ar putea declanșa noi tensiuni și noi turbulențe pe piețele financiare.

Aurul continuă să fie privit ca un instrument financiar de refugiu, iar investitorii vor stimula achiziționarea metalului galben

„În acest context, aurul continuă să fie privit ca un instrument financiar de refugiu, iar investitorii vor stimula achiziționarea metalului galben”, mai spun specialiștii în acest domeniu.

Traderii și investitorii se înghesuie din nou acum, la aur, iar fiecare scădere minoră e văzută ca o invitație la cumpărare

Cu toate acestea, unii investitori sunt mai puțin optimiști și susțin că pe finalul anului 2016, prețul aurului va scădea.

Analiștii care afirmă că prețul aurului va scădea în a doua jumătate a anului spun că în spatele declinului este dezinteresul pentru metalul galben, care s-a amplificat după ce președintele Fed, Janet Yellen, a declarat că există dovezi potrivit cărora economia Statelor Unite ale Americii este una solidă, ceea face posibilă pe viitor înăsprirea politicii monetare.

Analiștii băncii elvețiene „UBS Group” AG au avertizat, în luna mai, că prețul aurului va scădea puternic dacă Fed va majora de două ori dobânda până la finele anului.

Turbulențele de pe piețele financiare s-au diminuat

O analiză Saxo Bank, efectuală la finele primului trimestru al anului,  arată că aurul nu a mai avut același suport din partea piețelor, pe măsură ce turbulențele de pe piețe financiare s-au diminuat, iar acțiunile au crescut pe bursele din piețele emergente, dar și în cele dezvoltate.