Logistica

Autonom Services, o companie de top pe piața serviciilor de rent-a-car

01.04.2016

Cum dinamica pieței a determinat compania să ofere o gamă variată de servicii de închirieri și mărci de mașini. În anul 2006, Autonom Services semnează primul  contract de Leasing Operațional, la solicitarea clientului, după ce a depășit numărul de 100 de mașini în parcul auto.

Dezvoltarea a continuat și în anii următori, în 2007 compania devenind singura rețea cu acoperire națională, având 21 de centre, moment în care a atins și pragul de 10 000 de clienți. În luna septembrie a anului 2014, Autonom a depășit granițele țării, deschizând un centru în Budapesta, Ungaria.

Ascensiunea companiei a fost recunoscută de experții din domeniu, compania și managerii acesteia fiind incluși în anumite topuri, cum ar fi Best Employer (doi ani consecutivi 2014/2015) sau Car Rental Company of the Year 2014 (locul 1), 2015 (locul 2).

În plus, au primit numeroase nominalizări, uneori chiar câștigând premii și titluri: Campioni in Business 2014, Premiul pentru Curaj (Gala Forbes 500 Business Awards) sau Cea mai Populară Companie de Rent-A-Car din România 2015 (locul 3). Anul 2015 a fost cel mai bun din punct de vedere al confirmării valorii companiei pe sectorul său de activitate, deoarece managerii Marius Ștefan și Dan Ștefan sunt desemnați Antreprenorii Anului în cadrul galei Business Days. Marius Ștefan intră în „Business Hall of Fame 2015” și este desemnat Antreprenorul Anului în cadrul Galei Wall-Street, iar Autonom Services primește titlul Best Employer pentru al doilea an consecutiv.

Varietate de mașini și servicii

Vechimea pe piață și anvergura pe care a atins-o compania, deținând 41 de agenții în 28 de locații, dar și variatele servicii de calitate pe care le oferă au ajutat Autonom să se impună în domeniul său de activitate și să se diferențieze de alte companii cu același profil. Însă faptul că este singura companie cu acoperire națională și are o experiență bogată în domeniu a sporit capacitatea de execuție și a asigurat proximitatea, toate acestea fiind în favoarea clienților.

Pentru a închiria o mașină, clientul trebuie să parcurgă anumite etape, putând intra în legătură cu un reprezentant al companiei prin telefon, mail, website sau în mod direct în agențiile Autonom din toată țara. Reprezentantul va solicita clientului informațiile necesare procesului de închiriere: datele clientului, locațiile de preluare și predare a automobilului, perioada închirierii, mașina dorită, dotările opționale, alte informații necesare, date pe care, ulterior, clientul trebuie să le confirme. Astfel mașina este blocată în sistem pentru ca la data preluării să fie în parcare și gata de condus, iar clientul trebuie să prezinte actele necesare pentru a ridica mașina rezervată.

Peste jumătate dintre companiile mari din România beneficiază de serviciile Autonom: servicii de închirieri auto pe termen scurt și mediu, servicii de leasing operațional, servicii de transferuri  cu șofer și shuttle service, servicii de închirieri autoutilitare sau fleet management.

Parcul auto al companiei cuprinde toate mărcile de mașini, cele mai căutate modele fiind: Volkswagen Golf, Ford Focus, Dacia Logan, Skoda Octavia, Toyota Aygo, Opel Astra. Pentru închirieri pe termen scurt, clienții au la dispoziție următoarele mărci: Dacia, FIAT, Ford, Opel, Renault, Seat, Skoda, Toyota, Volkswagen, BMW, Mercedes. În schimb, pentru leasingul operațional, acestea se stabilesc împreună cu clienții, cele mai solicitate fiind: Toyota, Dacia, Ford, Skoda, Volkswagen, dar și cele din gama de lux precum Audi, BMW, Lexus, Mercedes, Porche.

Toate acestea au condus compania la o rată de înnoire a contractelor de 100%, având 92% clienți mulțumiți dintre care 91% ar recomanda Autonom și altor persoane.

Piața de rent-a-car, în continuă dezvoltare

Compania investește constant în software și IT pentru facilitarea proceselor interne, dar alocă de asemenea sume considerabile pentru înnoirea flotei de mașini. Cea mai recentă investiție majoră o reprezintă, însă, preluarea firmei VMS, investiție care va ajuta societatea să își dezvolte serviciile de transferuri cu șofer.

Evoluția sectorului de activitate a condus Autonom spre modelul de afaceri curent. Piața de Leasing Operațional este in continuă creștere (a crescut cu 14% în 2015 față de 2014, în perioada ianuarie – septembrie 2015) reprezentând în 2015 17% din totalul înmatriculărilor din România (cu 2% mai mult decât anul trecut).

În 2007 existau 9600 de mașini în leasing operațional. În 2015, după o creștere susținută, numărul de mașini a ajuns la 53.600

Și piața de închirieri pe termen scurt este în creștere și din ce în ce mai competitivă. Numărul de persoane care aleg să viziteze România înregistrează o creștere constantă și se așteaptă chiar o evoluție, având în vedere problemele din Franța, Belgia sau Turcia.

Cifra de afaceri cu care compania a încheiat anul 2015 a fost de 14 milioane de Euro, o creștere de 30% față de anul anterior. Acest lucru a determinat societatea să preconizeze o creștere de minim 20% pentru sfârșitul anului 2016, adică aproximativ 17 milioane de Euro. Pe viitor, Autonom Services își dorește o extindere internațională, dar și susținerea creșterii din ultimii ani prin dezvoltarea tuturor liniilor de business și prin diversificarea serviciilor.