Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 44 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878
Compania deține cea mai modernă platformă industrială pentru industria auto din nord-vestul României. Autonova este o companie privată, cu capital 100% românesc, care activează în domeniul proiectării și fabricației de ansamble, subansamble și piese individuale pentru industria auto și non-auto, precum și al echipamentelor hidraulice de frânare pentru autovehicule. Compania a fost înființată în anul 1954, sub denumirea inițială de Uzina de Reparații Auto, având atunci ca și obiect de activitate efectuarea de reparații pentru camioane. Timp de 20 de ani, societatea și-a desfășurat activitatea în acest segment, iar în anul 1974, odată cu demararea producției de echipamente hidraulice de frână și ambreiaje pentru camioane, sub licența Knor și Teves, și-a schimbat denumirea în Întreprinderea de Piese Auto – IPA Satu Mare. Realizarea acestor repere a fost dublată de demararea în anii următori a producției de echipamente hidraulice de frânare și ambreiaj pentru producătorul român de mașini de teren ARO, aceste produse fiind realizate sub licența Girling.
Anul 1982 marchează începerea unor relații de colaborare cu compania Dacia, de atunci și până în prezent aceasta fiind înscrisă în panelul de clienți. Principalele produse pe care compania le-a produs pentru Dacia au fost, în acea perioadă, componente de siguranță a autoturismelor, respectiv echipamente hidraulice de frână.
În perioada 1980-1995, IPA Satu Mare a devenit foarte cunoscută în România și prin producerea de remorci, acestea fiind o prezență constantă pe șoselele din țara noastră și din țările est europene. În anul 1991, compania devine societate pe acțiuni, primind denumirea de Autonova.
„Perioada tranziției din anii 90 a fost, după cum se știe, una cu multe provocări pentru economia românească și pentru vechile întreprinderi de stat, însă Autonova a reușit și în acei ani să meargă înainte pe drumul său, iar în anul 1996 a avut loc privatizarea companiei noastre. Totodată, în acel an s-a început relația de afaceri cu concernul sud-coreean Daewoo, care tocmai investise în România și începuse producția de autoturisme la Craiova. Linia de afaceri cu Daewoo a însemnat pentru Autonova fabricarea de echipamente hidraulice de ambreiaj”, ne-a declarat domnul Cristian Șuteu, Director General Autonova.
În cadrul companiei, anii care au urmat după 2010 au reprezentat o cristalizare a evoluțiilor viitoare. Concentrarea acționariatului a permis luarea unor decizii care au consolidat firma, iar începând cu anul 2012 s-a urmat calea diversificării afacerilor. Astfel, anul respectiv a început relația de afaceri cu doi clienți care sunt și astăzi extrem de importanți: Punch Powertrain din Belgia – relație de afaceri în industria auto – și concernul japonez Makita, prin Makita România – afacere în industria non-auto.
„Noua viziune de dezvoltarea a companiei noastre a însemnat și demararea unui ciclu investițional de lungă durată, care continuă și în prezent. În anul 2013 s-a început producția de serie pentru clientul Punch Powertrain Belgia și totodată pentru Assa Abloy – o relație de serie mai redusă, dar provocatoare pentru Autonova. Perioada care a urmat a reflectat o intensă activitate de ofertare comercială, fapt care a generat selectarea companiei noastre în proiecte noi atât de către clienții din portofoliu, cât și de către noii clienți, printre care enumerăm compania germană Vibracoustic”, a completat domnul Petre Mureșan, Președinte al Consiliului de Administrație Autonova.
Diversificarea afacerilor a însemnat un efort investițional consistent, iar astăzi compania beneficiază de dotări de ultimă generație care o plasează într-o poziție forte și de reper în cadrul industriei din România.
Misiunea Autonova este să ofere industiei automotive, dar și altor ramuri industriale, o gamă extinsă de produse de cea mai bună calitate prin cultivarea activă a inovației și a excelenței în domeniu. Compania asigură satisfacția clienților și partenerilor în ceea ce privește calitatea, durabilitatea și utilitatea, iar acționarilor oferă stabilitate, creșterea valorii companiei și profitabilitate, toate acestea fiind dublate de interesul față de angajați și protecția mediului.
Produsele realizate de Autonova și tehnologiile utilizate în producție
Autonova realizează pentru clienți o gamă largă de produse. Pentru clientul Makita, compania realizează apărătoare pentru polizor unghiular, în diferite variante. Volumul producției se situează la aproximativ 1,5 milioane de piese pe an, iar începând de anul viitor producția va depăși 2 milioane de unități pe an. Pentru clientul Punch Powertrain sunt produse pistoane care sunt subcomponente pentru cutiile de viteză. În prezent, capacitatea de producție este de 500.000 de pistoane, Autonova fiind în faza de proiect cu încă 2 modele de pistoane, care vor fi produse începând cu anul 2019. Pentru grupul Renault-Dacia, compania mai produce ansamblu regulator (compensator de frână) în mai multe variante, până în prezent realizându-se circa 3,5 milioane de regulatoare. Servofrâna, un alt produs destinat acestui client, este un proiect dezvoltat împreună cu Delphi Franța, producția ajungând pe piețe precum Africa de Sud, Columbia sau Rusia.
Pentru clientul Vibracoustic, Autonova mai produce bielete de direcție, care urmează să ajungă pe autoturismele Renault, volumul producției fiind de aproximativ 500.000 de unități pe an.
Cele mai importante tehnologii și procese pe care Autonova Satu Mare le folosește în activitatea de producție sunt prelucrările prin așchiere – strunjire și frezare, deformările plastice la rece – ștanțare, ambutisare, sudura robotizată MIG-MAG, sudura în puncte, tratamente termice și asamblări.
„Dorim să menționăm faptul că suntem o companie care pune accent foarte mare pe mediu și, în acest scop, am îmbunătățit activitățile pe care le desfășurăm prin achiziția unei linii automate de spălare-uleiere cu sistem de exhaustare a vaporilor, iar în prezent lucrăm pe partea de exhaustare pentru utilaje și pentru celulele de sudură. Totodată, echipa Autonova Satu Mare lucrează în mod permanent pentru îmbunătățirea productivității muncii și generarea de efecte pozitive prin optimizările pe care urmărim să le realizăm și pe care le implementăm în ciclul de producție”, a adăugat domnul Cristian Șuteu.
Clienții Autonova și avantajele competitive ale companiei
Ca urmare a politicii de diversificare a afacerilor în condiții de serie, Autonova a câștigat în portofoliu său mai mulți clienți. Principalele linii de activitate se desfășoară astăzi cu câteva companii cum ar fi Punch Powertrain Belgia – afacere care face parte din domeniul auto, concernul japonez Makita – prin Makita Europa – afacere de serie din domeniul non-auto, grupul Renault-Dacia – afacere de serie, tradițională și cu un îndelungat istoric pentru Autonova, concernul german Vibracoustic – afacere în domeniul automotive și compania suedezo-finlandeză Assa Abloy, prin filiala din România – afacere în industria non-auto.
În ceea ce privește angajamentul companiei față de clienți, acesta este vizibil prin dezvoltarea unor noi capacități de producție și a unor noi linii de business dezvoltate împreună cu aceștia.
„Menționăm că în anul 2018 vom crește consistent capacitatea de producție pentru clientul nostru, Makita, și totodată vom finaliza multe din etapele de pre-producție de serie pentru clientul Punch Powertrain, cu care vom demara în viitorul apropiat noi proiecte importante și cu durată de viață îndelungată. Totodată, prin experiența și profesionalismul angajaților noștri din cadrul departamentelor tehnic, calitate și project management, avem capacitatea de a dezvolta orice produs și proces împreună cu clienții noștri, pe care să-l producem în condiții de serie la cele mai înalte standarde ale industriei”, a continuat domnul Cristian Șuteu.
Autonova poate face față cu succes concurenței oricăror corporații, luând în calcul aspecte precum resursa umană de o excelentă calitate, personalul calificat și cu experiență îndelungată dobândită în lunga istorie relevantă a companiei. Această experiență este dublată de susținerea tinerilor colegi care, alături de elanul specific, beneficiază și de cunoștințele tehnice și de afaceri dobândite în timp de către companie. Dotările de ultima generație realizate ca urmare a proiectelor investiționale consistente, un sediu și o platformă industrială integral renovate în urma proiectului de modernizare realizat în anul 2017 vin să completeze principalele avantaje pe care compania le deține.
Echipa de angajați și programele de responsabilitate socială
În prezent, în cadrul Autonova SA lucrează 171 de angajați pentru care se asigură cursuri de pregătire pe segmentul lor de activitate. Aceștia sunt încurajați să participe la seminarii și webinarii de pregătire profesională realizate de către terțe companii, iar managerii din firmă realizează, pe o bază sistematică, ședințe de pregătire profesională cu angajații din subordine.
Autonova Satu Mare a semnat parteneriate pentru clase de școlarizare în sistem dual cu Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” Satu Mare, pentru meseriile de lăcătuș mecanic de întreținere și reparații și cea de electrician de întreținere și reparații. De asemenea, compania are în desfășurare un parteneriat cu Colegiul Tehnic de Transporturi și Telecomunicații „Ion I.C. Bratianu” Satu Mare, pentru meseria de operator mașini-unelte cu comandă numerică (CNC). Copii înscriși în clasele de învățământ dual vor primi bursă, susținere și condiții de pregătire moderne, garantându-li-se angajarea la terminarea ciclului de învățământ.
Compania AUTONOVA se implică activ și în comunitate. Participarea activă prin diferite acțiuni are ca scop sprijinirea acesteia pentru dezvoltarea spiritului civic, a culturii, sportului, sistemului de sănătate, sistemului de învățământ, sistemului de protecție socială sau a mediului de afaceri. În acest context, firma derulează diverse activități, respectând întocmai cerințele legale, cum ar fi sponsorizarea unor asociații nonprofit sau ONG-uri pentru sprijinirea unor cazuri sociale, achiziția de echipamente medicale utilizate în sistemul de sănătate, organizarea de evenimente culturale, sportive, religioase, educative, civice, etc. Aceste activități prezintă interes pentru comunitatea locală, le oferă elevilor și studenților șansa de a efectua practică sau vizite în companie având ca scop dezvoltarea profesională a acestora, dar și atragerea pentru angajarea ulterioară, la finalizarea studiilor.
În plus, societatea găzduiește diverse evenimente la sediul firmei pentru încurajarea mediului de afaceri și a atragerii de investiții în zonă, participă la diverse simpozioane, dezbateri și mese rotunde organizate de autoritățile locale și de organizații locale de interes public.
„Un exemplu pozitiv de implicare a companiei noastre în comunitate este reprezentat de dotarea unui laborator al extensiei Satu Mare a UTCN cu echipamente. De-a lungul timpului, Autonova a sprijinit multiple cazuri specifice, fiind alături de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale speciale, achiziționând echipamente medicale pentru diferite specializări, sprijinind participarea unor copii de excepție la diverse concursuri, olimpiade sau susținând evenimente sportive și culturale”, a mai declarat în completare domnul Ciprian Dan Costea, Vice-Președinte al Consiliului de Administrație.
Autonova s-a mai implicat în calitate de sponsor Diamond al Clubului LIONS Someș Satu Mare în cadrul balului de caritate, eveniment în cadrul căruia s-au colectat fonduri pentru achiziționarea unui aparat medical ecograf DOPPLER LOGIQ V2 utilizat în depistarea mai multor afecțiuni medicale printre care și cele oncologice pentru adulți și copii. În cadrul acestui bal de caritate, directorul general Dl. Cristian Șuteu a prezentat, în cadrul discursului susținut, politica Autonova privind responsabilitatea socială.
Investițiile realizate și rezultatele economice
Autonova Satu Mare a realizat un ciclu investițional de lungă durată începând cu anul 2012. Activitatea de investiții a fost susținută prin surse proprii și surse atrase. Totodată, compania a aplicat și a câștigat proiecte cu finanțare europeană, iar principalele investiții realizate au vizat modernizarea capacității de producție și a platformei industriale Autonova. Compania a intrat în dotarea mai multor CNC-uri moderne marca Okuma – Okuma LB2000 EX II MW, Okuma LB2000 EX, Okuma LB2000 EX II) și Citizen (Cincom Citizen A32 VII), a realizat automatizarea liniilor de presaj prin roboți Kawasaki și alimentatoare automate, a creat celule de sudură pe tehnologie MIG-MAG cu roboți Kawasaki și Yoskawa Motoman, a achiziționat echipamente de măsură și pentru sprijinul activității de calitate (profilmetru RT 120, aparat de măsură Mitutoyo) și a modernizat CNC-urile care existau deja în dotare.
Seria investițiilor efectuate de Autonova va continua și în anul 2018 pentru modernizarea parcului de utilaje, astfel încât cel puțin 2 linii bazate pe CNC-uri de ultimă generație vor crește capacitatea de producție a companiei pentru susținerea proceselor de prelucrare. În același timp, se vor mai realiza modernizări ale secției de presaj și investiții în noi celule de sudură Mig-Mag, care vor avea ca rezultat creșterea capacității de producție pentru clientul Makita.
În ceea ce privește componenta de investiții în modernizarea Platformei Industriale Autonova, compania a vizat alinierea standardului platformei și a clădirilor în care angajații își desfășoară activitatea la un nivel occidental. În urma acestei investiții, Autonova oferă condiții de muncă excelente tuturor angajaților și se aliniază din punct de vedere al esteticii la standardele cele mai înalte din lumea occidentală.
„Fără modestie afirmăm că suntem una dintre cele mai moderne platforme industriale din nord vestul României care are la bază capital românesc. Deci astăzi, prin efortul nostru investițional, compania oferă cele mai bune condiții angajaților, clienților și furnizorilor, partenerilor și tuturor colaboratorilor. Autonova este, prin viziunea acționarilor și a Consiliului de Administrație, o companie românească care are standarde înalte și nu face rabat de la a stabili cele mai ridicate obiective, dar și de a le atinge”, a afirmat domnul Petre Mureșan, Președintele Consiliului de Administrație.
În ceea ce privește rezultatele financiare, în anul 2017, ca și în anii precedenți, politica firmei a fost de monitorizare atentă a profitabilității generate de către afacerile derulate, alături de o strictă supraveghere a cash-flow-ului.
„Astfel am obținut, cum de altfel s-a întâmplat în toți anii precedenți, o profitabilitate consistentă în contextul investițiilor masive pe care le-am realizat. Cifra de afaceri obținută în anul 2017 a fost de peste 26.000.000 RON, în creștere față de anul precedent. Această cifră de afaceri este partajată între mai multe linii de afaceri, mai mulți clienți și mai multe proiecte, fapt care consolidează și securizează viitorul companiei noastre”, a declarat în încheiere domnul Cristian Șuteu.
Pentru anul 2018, Autonova va continua politica de creștere a afacerilor, o creștere care se dorește a fi sustenabilă și sigură, astfel încât compania să genereze atât profitabilitate către acționari cât și menținerea diversificării surselor de formare a cifrei de afaceri. Proiecția pentru anul acesta este de creștere a afacerilor cu un procent de aproximativ 17% față de anul 2017și totodată o majorare a profitabilității companiei cu un ritm mai mare decât creșterea afacerii, ca urmare a proceselor de optimizare care sunt urmărite și implementate.