Stiri: Social

Autoritatea Europeana a Muncii

Autoritatea Europeană a Muncii și-a început activitatea. Ce obiective are instituția?

17.10.2019

Autoritatea Europeană a Muncii și-a început activitatea cu o ceremonie inaugurală și cu prima reuniune a Consiliului său de administrație. Lansarea are loc la doi ani după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorități în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.

Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective:

  • Facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor;
  • Înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate;
  • Medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Autoritatea Europeană a Muncii. Mobilitatea forței de muncă

Activitățile Autorității Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea forței de muncă:

  • libera circulație și detașarea lucrătorilor
  • coordonarea sistemelor de securitate socială
  • legislația specifică din sectorul transportului rutier

Autoritatea Europeană a Muncii. Normele UE trebuie să fie corecte, eficace și aplicabile

În cadrul evenimentului de lansare, președintele Juncker a declarat: „Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace și aplicabile. Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înființată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile lor și va sprijini autoritățile naționale din domeniul muncii în activitățile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum și milioanele de întreprinderi care desfășoară activități transfrontaliere în UE”.

Conform acestuia, se face astfel încă un mare pas către o piață europeană a forței de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile și pe o cooperare eficace.

Juncker a luat parte la ceremonia de deschidere de la Bruxelles alături de prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, Bratislava fiind orașul ales de statele membre pentru a găzdui autoritatea. Au fost, de asemenea, prezenți vicepreședinții Comisiei Valdis Dombrovskis și Maroš Šefčovič, comisarul Marianne Thyssen și alți invitați.

Consiliul de administrație al autorității

Consiliul de administrație al autorității este format din reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum și din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și reprezentanți ai altor agenții ale UE din domeniul ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale.

Autoritatea Europeană a Muncii. Prima reuniune

Astăzi, aceștia vor avea o primă reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii în funcțiune a autorității și pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru inițial.

Aproximativ 17,5 milioane de cetățeni europeni locuiesc sau muncesc în prezent în alt stat membru. Numărul este de două ori mai mare decât cu zece ani în urmă. De asemenea, milioane de întreprinderi își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier.

Citește și Telemeaua de Sibiu, înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată