Stiri: Logistica

Aplicația informatică eAST.

Autostrada Timișoara – Moravița, o investiție de 266 milioane de euro

27.09.2023

Autostrada Timișoara – Moravița. CNAIR, în calitate de Solicitant, a elaborat și depus Aplicația de Finanțare pentru proiectul „Proiectare și execuție Autostrada Timișoara – Moravița- Sector graniță” în vederea obținerii unui grant alocat prin prin CEF-T-202-MILMOB —LUCRARI (CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duală civilă- apărare; Pachetul Mobilitate Militară). CEF 2 – Pachetul de mobilitate militară promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a conexiunii transfrontaliere dintre România și Serbia, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Obiectivul specific al proiectului este următorul: construirea unei autostrăzi cu 2×2 benzi de circulație, conform prezentului formular de cerere, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea dublă a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătățirii atât a mobilității civile, cât și a celor militare.

Autostrada Timișoara – Moravița. Lungimea totală 

Lungimea totală a autostrăzii este de 2,1 km. Proiectul mai include 3 poduri, 1 nod rutier, 1 centru de întreținere și 1 punct de frontieră cu o suprafață de 29 de hectare.

Implementarea proiectului va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trafic, la reducerea costurilor de exploatare a vehiculelor, precum și la o reducere semnificativă a timpului de călătorie.

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 266.582.203,00 euro din care contribuția Uniunii Europene este de 133.291.101,50 Euro .

Durata proiectului: 36 de luni.

Citește și Turneul internațional ”Carmen Sylva – 180”: Programul evenimentelor