Stiri: Finante

Avansul din cercetare nu trebuie să fie încetinit prin noi taxe

24.01.2014

Cu toate că criza economică începe să nu mai fie resimţită în România, introducerea de noi taxe ar putea duce la încetinirea creşterii. Astfel, este nevoie ca avansul din sectorul cercetării şi inovării să nu fie încetinit prin creşterea povării fiscale.

„Creşterea fiscalităţii prin introducerea de noi taxe şi proceduri administrative adiţionale poate încetini creşterea economică. (…) O politică fiscală coerentă poate genera creştere economică sustenabilă dacă este concentrată pe cercetare şi inovaţie”, a declarat Miruna Enache, Partener, Asistenţă Fiscală, EY România.

Specialistul în asistenţă fiscală explică faptul că este greu ca un stat să găsească fonduri pentru a susţine firmele private, însă prin inovaţie este încurajată concurenţa şi producţia, preucum şi înfiinţarea de locuri de muncă.

Totuşi, avantajele fiscale acordate companiilor pentru inovaţie reprezintă o măsură bună pentru a susţine cercetarea.

În plus, este important ca firmele private să ştie care sunt avantajele fiscale pe care le pot accesa.

„În România, companiile implicate în cercetare-dezvoltare sau cele care deţin proprietatea intelectuală asupra unor active pot beneficia de două facilităţi fiscale: amortizarea accelerată a activelor şi deducerea suplimentară pentru cheltuieli eligibile aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare majorată, din februarie 2013, de la 20% la 50%”, a mai spus Miruna Enache.

Cu toate acestea, ţara noastră se situează, la nivel global, pe poziţia 48 într-un top al statelor care pun accent pe inovaţie.