Stiri: Economie

Avansul tehnologic va „distruge” peste 7,1 milioane de muncă

21.01.2016

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 10 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Avansul tehnologic va „distruge”, în următorii patru ani, peste 7,1 milioane de muncă, în cele mai mari 15 economii ale lumii, conform datelor World Economic Forum. Această scădere a numărului de locuri de muncă disponibile va fi determinată de automatizare şi de dezintermediere.

Pe de altă parte, avansul tehnologic va duce, tot în această perioadă, la crearea a 2,1 milioane de job-uri, în principal în domeniul IT, matematică şi inginerie.

Această schimbare, denumită drept „a patru revoluţie industrială”, are la bază, de asemenea, dezvoltarea inteligenţie artificiale, a roboţilor, a nono-tehnologiei şi a bio-tehnologiei.

Astfel, specialiştii World Economic Forum spun că vor exista provocări mari nu doar pentru afaceri, ci şi pentru piaţa muncii.

Printre domeniile în care vor dispărea cele mai multe locuri de muncă se numără sănătatea, energia şi serviciile financiare.

Raportul mai arată că locuri de muncă vor fi pierdute atât în cazul femeilor (48% din total), cât şi în cazul bărbaţilor (52%).

În plus, conform World Economic Forum, aproximativ 65% dintre copiii care încep la ora actuală şcoala vor avea ocupaţii care în prezent nu s-au inventat, iar pregătirea pe care aceştia o primesc, în momentul de faţă, este crucială.